SEĆATE LI SE OZRENA? Glumac kog je Srbija obožavala borio se sa alkoholizmom, doživeo moždani udar, a život mu je obeležila velika tragedija!
Foto: Printscreen

MALO POZNATI DETALJI

SEĆATE LI SE OZRENA? Glumac kog je Srbija obožavala borio se sa alkoholizmom, doživeo moždani udar, a život mu je obeležila velika tragedija!

Pop kultura -

Poznati srpski glumac Dušan Golumbovski preminuo je na današnji dan prošle godine, u 74. godini života.

Iako je njegova karijera trajala pet decenija, tokom koje je ostvario više od 50 uloga na filmu i televiziji, Golumbovski je najveću popularnost stekao u zrelijim godinama, i to ulogom Ozrena Soldatovića u seriji "Srećni ljudi".

Poznati glumac rođen je u Beogradu 1941. godine, i to nekoliko meseci nakon smrti svog oca Dragutina.

"Otac je umro novembra 1940. godine i ja sam, u stvari, posmrče. Moj otac Dragutin je bio razmaženi sin bogatog industrijalca, a majka Dušica Vasiljević poznata balerina. Iz priča znam da, kad je moj deda umro, njegovo četvoro dece, među kojima je bio i moj otac, podelili su njegovo bogatstvo. Otac je tada počeo da živi sladak život - prvi je u Beogradu kupio „bentli" i, logično, zaveo je balerinu. Naravno, zabranio joj je da se bavi svojim poslom, jer su u to vreme balerine i glumice pratile razne predrasude", ispričao je Dušan pre nekoliko godina u jednom intervjuu.

Glumom je počeo da se bavi već kao desetogodišnjak, kada je u Mesnoj zajednici na Crvenom krstu zaigrao u predstavi „Sin brkate čete".

foto: Printscreen

"Za to što sam postao glumac najzaslužniji su moj učitelj Ilija Janković i jedna čistačica. Učitelj je u meni prepoznao glumačku sklonost i dao mi ulogu u predstavi, a neka čistačica je gledala tu predstavu i preporučila me čuvenom Bati Miladinoviću u Radio Beogradu. Desetak godina kasnije upisao sam glumačku akademiju, u klasi sa pokojnim Zoranom Radmilovićem, Stanislavom Stašom Pešić i Petrom Kraljem. Kasnije nam se pridružio i Miloš Žutić, koji je ponavljao razred da bi bio bliže svojoj velikoj ljubavi Oliveri Vučo, to jest Katarini, koja je takođe bila sa nama na klasi - rekao je u pomenutom intervjuu.

Golumbovski se družio sa mnogim kolegama, ali najbolji prijatelj bio mu je Petar Kralj. Nisu krili da su delili ljubav prema piću.

"Pera i ja družili smo se na Akademiji svakodnevno. Što na časovima, što privatno. U njemu sam prepoznao čast i poštenje, što je veoma retko i izuzetno kod ljudi. Pri tom je Pera simpatičan čovek, duhovit je, opušten i, što je tada bilo jako važno, uvek raspoložen za dobru kapljicu. Jednom prilikom, posle gostovanja u nekoj emisiji, sreli smo se negde oko deset sati izjutra. Seli smo u bifeu „Lasta", pričali i pili sve dok nismo pali s nogu. Mislim da smo se rastali tek negde oko ponoći. Nikad mi se nije desilo ništa slično. Druženje s njim je bilo veoma lepo. Život nas je malo razdvojio, između ostalog jer sam prestao da pijem iz zdravstvenih razloga. Tokom bombardovanja 1999. godine imao sam moždani udar i od tada ni kap nisam popio", otkrio je glumac.

Više od tri decenije, Dušan Golumbovski bio je u braku sa novinarkom Mirjanom Popović Golumbovski, sa kojom ima ćerku Anu.

"Moja supruga je televizijska novinarka, a ćerka se bavi montažom i zaposlena je na TV Pink. U izbor Aninog zanimanja se apsolutno nisam mešao, upisala je ono što je volela. Još uvek nisam postao deda, ali se nadam da ću uskoro", rekao je glumac pre osam godina.

Poznati glumac tvrdio je da se nikada nije pokajao što je odabrao glumu kao svoj životni poziv, kao i da je u privatnom životu vrlo smiren i potpuno suprotnog karaktera od tajkuna koje je igrao.

"Da se ponovo rodim, opet bih bio glumac! Uz svih sedam kora i sve teškoće, ne bih ništa menjao. Mislim da ne bih mogao ničim drugim da se bavim osim glumom. Svoj posao radio sam sa mnogo ljubavi. Kada vas jednom uhvati glumački virus, tu više leka nema", bio je iskren Golumbovski.

(Kurir/Puls, Foto:Printscreen)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track