SLIKARKA IZ PANČEVA LJILJANA MARIĆ: Dešifrovala sam TAJNI KOD moje majke Olje Ivanjicki!
Foto: Zorana Jevtić

MAJKA 5 DECE, OD KOJE JE SAMO 2 ODRASLO UZ NJU

SLIKARKA IZ PANČEVA LJILJANA MARIĆ: Dešifrovala sam TAJNI KOD moje majke Olje Ivanjicki!

Pop kultura -

Slikarka iz Pančeva Ljiljana Marić kaže da je dešifrovala tajni kod koji je njena majka, slavna Olja Ivanjicki, ostavila pre nego što je zauvek napustila ovaj svet i priseća se jednog od susreta s njom koji će joj zauvek ostati u sećanju.

Umetnica iz Pančeva ispričala je svoju potresnu životnu priču i otkrila da joj je odmah posle porođaja oteto troje dece.

Ova hrabra majka petoro dece, od kojih je samo dvoje odrastalo uz nju, tokom života navikla da se nosi sa mnogo težim stvarima nego što su izgovorene ili napisane reči. Naučila je da se nosi sa nedelima, verujući da je istina možda spora, ali ipak dostižna.

O dokazivanju svog porekla nije mnogo detaljisala, ističući da će to učiniti u dokumentarnom filmu "Rođeni oteti", reditelja Milana Lakića, koji će premijerno biti prikazan početkom februara u kripti Hrama Svetog Save. Ipak, dok iščekuje prvo prikazivanje ovog dokumentarca, gospođa Marić rešila je da u magazine 52 rasvetli jedan interesantan detalj.

foto: Dragana Udovičić

U jednom od poslednjih intervjua, tri meseca pred kraj života, Olja Ivanjicki je odbila da odgovori na faktografske lične podatke poput imena, prezimena, nadimka, datuma rođenja, bračnog stanja i potomstva, već je na sve to mistično rekla Rođena: 1005967811019. Sve je čipovano, ko ume da dešifruje ovaj kod, naći će odgovor i na ostala pitanja. Broj koji je Olja ostavila ima trinaest cifara, koliko ima i jedinstveni matični broj građana. Međutim, jasno je da slavna slikarka u ovom intervjuu objavljenom u februaru 2009. nije rekla svoj JMBG, jer prvih sedam cifara predstavljaju datum i godinu rođenja, već je naglasila da je reč o tajnom kodu.

"Taj intervju objavljen je u vreme kada smo Olja i ja uveliko preko posrednika ugovarale susret koji je, nažalost, njena smrt zauvek onemogućila", kaže Ljiljana Marić i nastavlja da govori, pokušavajući da dešifruje poruku koju je, kako kaže, njena biološka majka ostavila celokupnoj javnosti.

"Mislim da je moja majka Olja ovim kodom svima stavila do znanja o kakvoj arbitrarnosti je reč, i to od strane državnih organa koji su omogućili promenu mog identiteta. Iz tog broja, za koji verujem da je JMBG, može se jasno videti i moj pravi datum rođenja i godina, kao i region Odžaci. Poznato je da se otetim bebama, kao i deci koja su na bilo koji drugi način odvojena od roditelja, daje novi identitet, drugi datum rođenja i JMBG, pa je tako i meni u sadašnjim dokumentima kao mesto rođenja navedeno Pančevo, kao i drugačiji datum rođenja. Što se tiče oznake za pol, u kodu koji je moja mama ostavila piše 101, što je oznaka za mušku decu, pa verujem da je u trinaestocifrenom broju iz Oljinog intervjua, ostavljen trag o mom ocu i njegovom poreklu. Njegova pomoć, kao i prijateljska podrška, mnogo mi znače", kaže Ljiljana Marić, a potom se priseća jednog slučajnog susreta sa Oljom Ivanjicki, koji joj je posebno ostao urezan u sećanje.

"Po ovim šiframa i igrama podignutih i spuštenih brojeva, može se zaključiti da sam neko vreme bila na drugoj teritoriji, dok me nisu kupili ljudi koje sam zvala svojim roditeljima".

Igre slova i brojeva u dokumentaciji mnogo pokazuju, zato se mora dobro proučiti zakon i detaljno sagledati svaki upis da bi se videlo šta je rađeno po zakonu, a šta mimo njega.

"Jednom prilikom, ispred naše porodične kuće u Pančevu zaustavio se automobil beogradskih registracija iz kog je izašla Olja, a potom i vozač koji se držao na distanci. U dvorištu je bila naša ćerka Deana, igrala se i nije mnogo obraćala pažnju na ljude koji je posmatraju. Olja je nekoliko minuta nepomično stajala i gledala u moju ćerku. Ni reč nije progovorila, samo joj se na licu primetila neka seta. Tada nisam znala da Olja zapravo posmatra svoju unuku, kad već nije smela da je zagrli i uzme u naručje. Čim sam saznala da mi je biološka majka Olja Ivanjicki, pomislila sam da sam žrtva afere Krađa beba ili da me je možda dala usvojiteljskoj porodici, ali sam naknadno saznala da je ona zapravo bila ucenjena. Morala je da krije trudnoću, porođaj i dete zbog partnera s kojim je ostala u drugom stanju - mog oca. Mozaik je veliki i teško ga je sklopiti, ali eto, kockice se polako, ali sigurno slažu. Geni su geni i to niko ne može da promeni", ispričala je Marićeva.

foto: Dragana Udovičić

(Kurir.rs/magazine52/Foto Kurir)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track