PROTEST U STANIŠIĆU ZBOG ZATVARANJA BIBLIOTEKE: I mi seljaci bismo da čitamo!
Foto: Igor Jurić

STANIŠIĆ

PROTEST U STANIŠIĆU ZBOG ZATVARANJA BIBLIOTEKE: I mi seljaci bismo da čitamo!

Pop kultura -

Ćutali smo kad je zatvorena banka u selu, ćutali smo kad je iz mesta otišao matičar, ali gašenje biblioteke crvena je linija preko koje nećemo preći, poručuju meštani

Mesto Stanišić nedaleko od Sombora na severu Vojvodine poslednjih dana postalo je simbol kulture jer se za njega pročulo zbog jednog protesta - meštani ovog naselja izlaze na ulicu svakog četvrtka zbog zatvaranja lokalne biblioteke.

- I mi seljaci bismo malo da čitamo. Ćutali smo kad je zatvorena banka u selu, ćutali smo kad je iz mesta otišao matičar, ali gašenje biblioteke crvena je linija preko koje nećemo preći - poručuju meštani.

Pojedini od njih ističu da ista prava treba da imaju ljudi u gradu i na selu, a da ovako ispada kao da su oni građani drugog reda.

Jedna baka dodala je da je volela da dolazi da čita i da bi želela da i dalje bude tako, a jedan deka rekao je da mu odluka najviše smeta zbog unuka, koji su se tu lepo i družili.

- Standard nam je nizak, ne možemo da kupujemo knjige, najjeftinije bi bilo da dođemo, da ih iznajmimo iz biblioteke, ali pošto je zatvorena... Ne znam šta ćemo da radimo - kaže jedna meštanka, a prenosi N1.

Od Nove godine vrata biblioteke, koja u selu postoji od Drugog svetskog rata, zaključana su. Zbog toga, kažu, nemaju druge nego da poeziju čitaju - na ulici.

- Nije egzistencija samo ne biti gladan, nije egzistencija samo ne biti u hladnom, živimo u 21. veku - biblioteke postoje hiljadama godina - kaže jedna od meštanki u protestu, koja je javno, na protestu, čitala pesmu Đure Jakšića „Otac i sin“.

Kurir.rs/M. C., Foto: Igor Jurić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track