NAJZNAČAJNIJI SLOVENAČKI KULTURNI PRAZNIK: Prešernov dan proslavljen u Kovinu!
Foto: Promo

u pozorišnoj dvorani kulturnog centra

NAJZNAČAJNIJI SLOVENAČKI KULTURNI PRAZNIK: Prešernov dan proslavljen u Kovinu!

Pop kultura -


U pozorišnoj dvorani Kulturnog centra u Kovinu u cetvrtak 8. februara održana je Centralna proslava "Prešernovog dana", najznanačnijeg slovenačkog kulturnog praznika.

Proslavi su prisustvovali njegova ekselencija Vladimir Gasparić ambasador Republike Slovenije u Beogradu, Roman Weixler zamenik ambasadora Republike Slovenije u Beogradu, Marjan Cukrov predstavnik Vlade Republike Slovenije, Stanislav Hocevar beogradski nadbiskup, Sanja Petrović, predsednica Opštine Kovin, Saša Verbic, predsednik Nacionalnog saveta slovenačke nacionalne manjine u Srbiji, predstavnici slovenačkih udruženja iz Beograda, Novog Sada, Zrenjanina, Vršca, Gudurice, Bele Crkve, Rume, Niša, Kostolca, Kovina i Panceva. Predstavnici grada Panceva i ostalih institucija u Kovinu.

foto: Promo

U programu su ucestvovali ucenici Osnovne škole "Ðura Jakšic" iz Kovina, Osnovne škole "Olga Petrov" iz Banatskog Brestovca i clanovi Udruženja Slovenaca "Logarska dolina" iz Panceva.

Organizatori proslave su: Osnovna škola "Ðura Jakšic" iz Kovina, Udruženje Slovenaca "Logarska dolina" iz Panceva i Kulturni centar Kovin uz podršku Opštine Kovin.

O Prešernovom danu

Prešernov dan je slovenacki kulturni praznik i državni praznik u Republici Sloveniji. Neradni je dan i tog dana se u celoj Sloveniji prireduju razni kulturni programi i manifestacije. Slavi se 8. februara na dan smrti velikog slovenackog književnika i pesnika Franca Prešerna (roden u mestu Vrba, 3. decembra 1800. godine, a umro u Kranju, 8. februara 1849. godine).

foto: Promo

Tim povodom se svake godine u Sloveniji organizuje velika proslava na kojoj se dodeljuju Prešernove nagrade i nagrade za vrhunska dostignuca u oblasti kulture i umetnosti na podrucju Slovenije.

Prva manifestacija povodom ovog praznika održana je tokom 1941. godine, a nastavljena je nakon završetka Drugog svetskog rata. Manifestacija i dalje traje, a obeležava se ne samo u Sloveniji, vec i u drugim zemljama u svetu gde žive Slovenci i gde postoje Udruženja Slovenaca.

foto: Promo

Prešernov dan se prvi put u Pancevu obeležio 2010. godine, a od 2013. godine manifestaciju redovno prireduje Udruženje Slovenaca Južnog Banata “Logarska Dolina” iz Panceva koje ima podružnicu u Kovinu.

U Kovinu se Prešernov dan redovno obeležava od 2013. godine. Program se prireduje u kovinskom Kulturnom centru u organizaciji Osnovne škole “Ðura Jakšic”, Udruženja Slovenaca “Logarska dolina” i kovinskog Kulturnog centra uz podršku Opštine Kovin.

foto: Promo

(Kurir, Foto:Promo)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track