PREKINUTO PRIKAZIVANJE FILMA VOJNICI: Protesti u Rumuniji zbog srpskog gej filma
Foto: Picasa

NETOLERANTNI

PREKINUTO PRIKAZIVANJE FILMA VOJNICI: Protesti u Rumuniji zbog srpskog gej filma

Pop kultura -

Demonstranti u Rumuniji prekinuli su prikazivanje dva filma sa gej tematikom, od kojih je jedan iz Srbije, zbog, kako su rekli, kršenja tradicionalnih vrednosti.

Kao odgovor na to, zakazano je novo prikazivanje filma „120 otkucaja u minutu“ francuskog reditelja Robena Kampilja, dobitnika Velike nagrade žirija na 70. festivalu u Kanu 2017. godine. Prvu projekciju su prekinuli demonstranti 4. februara, prenosi N1.

Demonstranti su upali u bioskopsku salu za vreme prikazivanje francuske drame o sidi, a samo nekoliko dana kasnije prekinuli su još jednu projekciju zbog propagiranja homoseksualnosti u filmu „Vojnici. Priča iz Ferentarija“ rediteljke iz Srbije Ivane Mladenović, o vezi Rumuna i jednog zatvorenika Roma, opisanom kao savremena gej verzija „Romea i Julije“. Film je snimljen u rumunsko-srpsko-belgijskoj koprodukciji 2017.

- Postoji sukob konzervativaca i liberala u Rumuniji. Ono što se dešava u Rumuniji slično je događajima u drugim nekada socijalističkim zemljama. Na nas utiču Mađarska i Poljska - rekao je za AP Kristijan Parvulesku, dekan Nacionalne škole za političke studije i državnu upravu.

Kurir / E.K.

Foto: Picasa

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track