PREDSTAVA KOJA JE ODUŠEVILA PUBLIKU: Ljubavna priča o Slobodanu Miloševiću i Miri Marković pobedila nacionalističku politiku!
Foto: Profimedia

PREDSTAVA LIFT- SLOBODAN ŠOU

PREDSTAVA KOJA JE ODUŠEVILA PUBLIKU: Ljubavna priča o Slobodanu Miloševiću i Miri Marković pobedila nacionalističku politiku!

Pop kultura -

Predstava "lift- Slobodan šou" Ljubavna priča o bračnom paru Milošević, Slobodanu i Miri, njihovoj "tragediji" i tragediji jednog naroda izvedena je sinoć premijerno u Gračanici.

Predstava "Lift - Slobodan šou" je post-dramska predstava koja se kroz umetinčku analizu bavi periodom devedesetih godina prošlog veka i vladavinom Slobodana Miloševića. U njoj se, kroz glumački prikaz, vidi snažan uticaj Mirjane Marković na život i odluke bivšeg predsednika, koga mnogi doživljavaju kao "balkanskog kasapina" ili heroja.

Glumci Narodnog pozorišta Priština su u dvoipočasovnom komadu podsetili na devedesete godine i kroz lične priče dočarali jedno prošlo vreme.

Na sceni su se smenjivali tragedija, humor, ljubav i mržnja, kroz ples i songove.

Glumac Dejan Cicimilović koji tumači lik bivšeg jugoslovenskog predsednika Slobodana Miloševića kaže da je namera bila da se ovom predstavom otvore izvesna pitanja, čime niko ne bi bio uvređen ili na bilo koji način isprovociran.

foto: profimedia

"Sigurno da tema bračnog para Milošević uvek izaziva neku kontradiktornost u smislu diskusije, uvek će neko biti za ili protiv, ali mi nismo imali nameru da se time bavimo. Ja lično smatram da glumci ne treba da budu fascinirani likom koji igraju. Privatno nisam uopšte fasciniran likom, a ni delom Slobodana Miloševića. Naprotiv, bio sam vrlo aktivan učesnik svih demonstracija i 5.

oktobar sam doživeo kao slobodu. U ovom smislu, da kao glumac dobijem ovu vrstu zadatka nije bilo niti jednostavno, niti lako. Bio mi je izazov, bilo mi je zadovoljstvo", rekao je Cicmilović.

Glumici Ivani Kovačević se, kako kaže, lik Mire Marković jako dopao.

"Nisam uzimala u obzir tu političku liniju jer je ovo, po meni, jedna priča o drami, izdaji i ljubavi. Niko od nas nije duboko ulazio u neke političke priče, svi smo se međusobno lepo zabavljali", kaže glumica.

Ova predstava je kod gračaničke publike izazvala različite reakcije i komentare, od oduševljenja do kritike. Ipak, glumci su pozdravljeni gromoglasnim aplauzom.

foto: profimedia

Sama priprema predstave "Slobodan šou" je od samog početka izazvala posebnu pažnju domaćih i stranih medija. Tako je bilo i sinoć.

Nakon premijere, reditelj Nenad Todorović kaže da je oduševljen prijemom publike, budući da su tenzije povodom predstave bile ogromne.

"Ipak, umetnost je večeras pobedila jadnu nacionalističku politiku koja je očekivala da će da nam gromovi pucaju zato što igramo komad o jednoj od istorijskih ličnosti devedesetih godina na Balkanu. Jako sam srećan da je publika pokazala da smo napravili predstavu koja govori o patologiji devedesetih godina, a ne o nacionalnim šizmatizmima. Večeras smo prisustvovali tome da konačno Srbi sa Kosova progovore o Miloševiću, a da zbog toga baš nikome nisu krivi, nego su napravili provokativan umetnički komad," kaže reditelj Nenad Todorović.

Autorka komada „Slobodan šou“ Jelena Bogavac kaže da je najvažnije da je predstava odigrana i da svako može da razluči poimanje jedne pozorišne predstave u odnosu na političke prilike.

"Verovatno u našem društvu postoji taj jedan nepostignuti konsenzus oko Miloševićeve krivice ili pravdice, a mi se kao i obično nismo trudili da u našoj predstavi to uspostavimo na bilo koji način, već smo se bavili sobom i svojim sudbinama".

foto: profimedia

"Ova predstava je privukla ogromnu pažnju svetske javnosti i medijski odjek je imala u najvažnijim svetskim medijima, kao što su Njujork tajms, Vašington post, Asošijejted pres, Frans pres, Korijere de la sera. Prosto je bilo neverovatno koliko je sama priprema ove predstave i sadržine bila nešto što je toliko privuklo pažnju svetskih medija. Mi smo očekivali da će ovo na neki način biti provokativno i zanimljivo medijski, ali nismo očekivali baš ovoliko da će biti", kaže direktor Pozorišta Predrag Radonjić.

U predstavi igra i peva dvadeset glumaca i deset mladih pevača omladinskog hora "Glee Srbija". U podeli su mladi ljudi koji su odrasli na Kosovu, ali i mladi iz Beograda koji su se sa problemom Kosova sreli posredno.

Nakon izvedbe u Gračanici, pozorišna trupa se seli u Beograd gde će se sa ovom predstavom predstaviti i beogradskoj publici 18. marta na velikoj sceni Narodnog pozorišta.

foto: profimedia

Kurirr.s/Radiokim.net, Foto: Profimedia

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Sloba i Mira na potpuno drugačiji način: Glossy otkriva kako se priprema predstava o kojoj svi govore (VIDEO)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja