(VIDEO) NA DANAŠNJI DAN PREMINUO JE SLAVNI GLUMAC: Mija Aleksić je bio komičar za sva vremena!
Foto: Printscreen YouTube

da se ne zaboravi

(VIDEO) NA DANAŠNJI DAN PREMINUO JE SLAVNI GLUMAC: Mija Aleksić je bio komičar za sva vremena!

Pop kultura -

Na današnji dan pre 23 godine ovaj svet je napustio naš filmski, pozorišni glumac i komičar Miroslav Mija Aleksić.

Autentičan pozorišni, filmski, estradni i radio i televizijski umetnik širokog dijapazona, kreator smešnoga protkanog setom, znao je da udahne život i u najneuverljivije tekstove. Bio je mišljenja da pozorište treba da oplemeni, a ne da budi stare rana i čini ljude tužnima.

Često prekoravan da bez mere rasipa svoj talent, Aleksić ipak dostiže sam vrhunac glumačkog stvaralaštva ne samo u Nušićevim, Gogoljevim i Molijerovim komadima već i u svojim estradnim poduhvatima, proklamirajući načelo: "Igraj estradu kao najveću komediju."

Glumom se amaterski bavio još od gimnazijskih dana. Od oslobođenja, pa do 1948. godine bio je član Narodnog pozorišta u Kragujevcu. Bio je član Jugoslovenskog dramskog i Narodnog pozorišta u Beogradu.

Član Jugoslovenskog dramskog pozorišta postaje 1951. i radi sve do 1965. godine, kada je prešao u Narodno Pozorište gde je i okončao svoju pozorišnu karijeru. Igrao je i u Ateljeu 212 i drugim scenama. Od 1977. godine imao je status slobodnog umetnika.

Glumom je amaterski počeo da se bavi još pre Drugog svetskog rata. Kada je jednom stao na pozorišne daske, sa njih nije sišao do kraja života. Osim ovoga, igrao je i u televizijskim komadima, filmovima, a oprobao se i kao radijski komičar i pevač.

Svoju poslednju oproštajnu ulogu odigrao je u filmu "tango argentino" reditelja Gorana Paskaljevića 1992. Snimanje je bilo izuzetno rizično za njega. Naime, neposredno pre početka rada na filmu Mija je imao operaciju nasrcu. To je bio peti hirurški zahvat za tri godine.

Iako se osećao loše, Mija nije hteo da se snimanje otkaže zbog njega.

"Verovatno mi je poslednja. Neću je propustiti", rekao je legendarni umetnik reditelju.

Rad na filmu je blagotvorno delovao na njega. Osećao se bolje. Preminuo je 12. marta 1995. godine. Sahranjen je u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju u Beogradu.

foto: Print Screen Jutjub

Kurir.rs/Foto: Printscreen Jutjub

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Nikada nećemo saznati da li su zažalili zbog toga: Ovi poznati domaći glumci su odbili kultne uloge (VIDEO)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track