BLAGO CRNE GORE: Sara Vujošević na klasičnoj sceni u Londonu
Foto: Promo

Koncert operske dive

BLAGO CRNE GORE: Sara Vujošević na klasičnoj sceni u Londonu

Pop kultura -

Posle niza koncerata u Moskvi, crnogorska operska diva Sara Vujošević ovoga puta će izaći na klasičnu scenu u Londonu.

U petak, 16. marta, u velelepnoj crkvi St. Paul's u srcu Londona, izvešće se autorski projekat soprana Vujošević pod nazivom "Blago Crne Gore",. Trupu koja izvodi isključivo crnogorsku klasičnu i tradicionalnu muziku na čelu sa Sarom činiće još: prvak Baljšoj teatra Dmitrij Trapeznikov (bariton), Dmitrij Grinih (bariton), Pavel Šestov (pijanista) i mlada nada crnogorskog folklora Maksim Vojvodić (guslar), koji će nastupiti kao specijalni gost na koncertu u Londonu.

Prema rečima Sare Vujošević, ona će za celovečernju manifestaciju promovisanja crnogorske tradicije i kulture u glavnom gradu Ujedinjenog Kraljevstva, između ostalog, spojiti nešto što do sada nije viđeno - nastupiće u duetu sa guslarom, u izvođenju jedne od najpoznatijih tradicionalnih crnogorskih pesama "Poljem se vija"...

foto: Promo

Talentovani, ujednačeni i nadasve izrazito muzikalni koloraturni glas, raskošni sopran širokog dijapazona Sara Vujošević ne krije oduševljenje zbog još jednog, kako kaže "koraka dalje u predstavljanju bogate crnogorske kulturne baštine svetu".

Već nagrađivani projekat "Blago Crne Gore" izvešće se osmi put zaredom i za svaki koncert, autor projekta Sara Vujošević trudi se da program bude obogaćen i inovativan, pa se tako kroz celovečernju prezentaciju crnogorske klasike u londonskoj crkvi St. Paul's, 16. marta promoviše projekat "Zelene kulture", koji se bavi uticajem kulturnog sektora na promenu svesti i stavova prema zaštiti životne sredine.

foto: Promo

Uspešna mlada umetnica predano radi i istinski se raduje epitetu kulturnog ambasadora Crne Gore, koji je poslednjih godina intenzivne karijere soliste predano prati. Sara je krajem decembra doktorirala u Rusiji upravo na temu realizacije nacionalne tematike u crnogorskim muzičkim delima i postala doktor nauka iz oblasti muzikologije. Nedavno je njenu naučnu studiju/doktorat na ruskom jeziku izdalo ministarstvo kulture Ruske Federacije, a čcekuje se i publikacija izdanja i na našem jeziku.

foto: Promo

Sara aktivno nastupa i na međunarodnim naučnim konferencijama kao predavač, daje master klas-ove i uspešno nastupa kao operski izvođac u Rusiji i šire.

Odmah posle koncerta u Londonu, crnogorsku divu u Moskvi očekuje još jedan značajan nastup u nizu, a to je Međunarodni festival "Muzika Rusije 2018", u pompeznoj "Velikoj sali" renomirane akademije Gnesinih, koja odnedavno spada u listu ruske kulturne baštine. Festival će trajati 10 dana, a sopran Vujošević će nastupati sa čuvenim moskovskim simfonijskim orkestrom pod palicom počasnog umetnika RF, dirigenta,B. Voronova.

Goran Anđelković

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja