DANI POSVEĆENI VELIKANU SRPSKE KNJIŽEVNOSTI: Bori u čast dve manifestacije u Vranju!
Foto: Tatjana Stamenković

INSPIRACIJA

DANI POSVEĆENI VELIKANU SRPSKE KNJIŽEVNOSTI: Bori u čast dve manifestacije u Vranju!

Pop kultura -

U Vranju su otvoreni „Borini književni dani“,nov kulturni događaj koju organizuje Grad i koji je posvećen velikanu srpske književnosti i slavnom Vranjancu, Borisavu Stankoviću.

„Za jednog stvaraoca i umetnika kakav je bio Bora, varošica je predstavljala veliku inspiraciju, stvarnost i dušu njegovog književnog dela. Zato, dok je Vranja i Vranjanaca, živeće i Bora i njegovo stvaralaštvo i ta jedinstvena neraskidiva nit koja nas vezuje za naš identitet i rodni kraj“, rekao je gradonačelnik Slobodan Milenković na svečanom otvaranju prvih „Borinih književnih dana“ u Galeriji Narodnog muzeja. U znak poštovanja i sećanja na stvaraoca i umetnika kome je zavičajno Vranje, bilo inspiracija, stvarnost i duša njegovog književnog dela manifestaciju grad organizuje po prvi put. „Sva dela ovog velikana na prelazu dva veka preživela su i nadživela prelome mnogih generacija. Čuvanjem autentičnih komada Bore Stankovića čuvamo značajne književno-istorijske dokumente. Oni su dokaz ne samo minule epohe već i jedne smele umetnosti koja se sreće u svakom napisanom slovu Bore Stankovića, pisca koji je do kraja ostao dosledan sebi, svom poreklu i svojim ličnim nastojanjima, stvarao uprkos negativnim iskazima savremenika na račun vranjskog dijalekta, stvarao ni nalik tadašnjoj modernoj literaturi“, rekao je gradonačlnik. Bilo je to i veče Vranjanke koja živi i radi u Užicu, Valentine Zlatanović Marković. Prisutnima se u prepunoj sali Galeije Narodnog muzeja obratila stihovima iz svoje knjige pesama „Ako smo nekad znali da volimo“, koju je ujedno i promovisala.Vranje kako je istakla Markovićeva ima nekoliko manifestacija posvećenih zavičajnom piscu i više ustanova koje nose njegovo ime.

foto: Tatjana Stamenković

„Volela bih da ovi dani budu dostojanstveni i uzvišeni jer su posvećeni jednom od najvećih pisaca srpske književnosti. Bora Stanković i njegovo delo to zaslužuju kao i Borino Vranje”, naglasila je ona. Prof. dr Goran Maksimović sa Filozofskog fakulteta u Nišu govorio je o Valentininom radu na polju književnosti „Borini književni dani“ završavaju se, u petak, kada će biti održano književno veče Predraga Markovića, autora romana “Zavodnik ništavila”. Nosilac trodnevnog programa je Biblioteka „Bora Stanković“. Bori u čast završetkom ove, počinje druga manifestacija „Borina nedelja“ koja se u rodnom gradu velikog pisca organizuje 52 godine. Tema ovogodišnje manifestacije je „Kulturni rat u svetu i kod nas“. Prve večeri besediće dramski pisac Dušan Kovačević, prošlogodišnji dobitnik Borine nagrade. Istovremeno prigodni programi planirani su u Vranju i Beogradu uz podršku Srpskog književnog društva i Udruženja književnika Srbije.

„Ove godine se navršava 300 godina srpske književnosti u Rumuniji, pa ćemo ugostiti iz Temišvara živu enciklopediju srpske književnosti i dobitnika nagrade „Dositej Obradović“ Stevana Bugarskog i književnika prof. dr Slavomira Gvozdenovića“, kaže urdenik Književne zajednice Miroslav Cera Mihailović, koja je organizator ovog kulturnog događaja.„Borina nedelja“počinje na dan rođenja velikog pisca,a završava se 29. marta dodelom književne nagrade Grozdani Olujić za celokupno njeno delo, sa posebnim osvrtom na prošlogodišnji roman „Preživeti do sutra“ u izdanju Srpske književne zadruge.

foto: Tatjana Stamenković

Kurir.rs/T.S., Foto: Tatjana Stamenković

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track