VLASTA VELISAVLJEVIĆ O BURNOJ ISTORIJI POZORIŠTA: U JDP primaju samo dobre ribolovce!
Foto: Damir Dervišagić

EMOTIVAN

VLASTA VELISAVLJEVIĆ O BURNOJ ISTORIJI POZORIŠTA: U JDP primaju samo dobre ribolovce!

Pop kultura -

Nekada smo Nikola Simić i ja bili šampioni. Danas nas je nasledio Ćetković, čak je i suprugu naučio da peca, pa je slika s ulovljenom ribom, ispričao je glumac

Vlastimir Vlasta Velisavljević, koji će u julu napuniti 92 godine, dobitnik je niza nagrada za ostvarene uloge i za životno delo, ali najznačajnije priznanje mu je, kako ističe, to što ga je njegov kolektiv proglasio doživotnim počasnim članom Jugoslovenskog dramskog pozorišta, čije je istorije, duge sedam decenija, svedok.

Glumac najviše pamti čuvenu „Bubu u uhu“ i saradnju s Nikolom Simićem, čija se fotografija nalazi u foajeu pozorišta.

- Ostali smo iz te prve postave samo Branka (Petrić), Rada (Ðuričin) i ja. Ja sam jedini koji je igrao sve predstave. One su rađale decu, putovale po inostranstvu, a ja sam stalno bio s Nikolom, do kraja - rekao je Velisavljević za Tanjug, prisetivši se i da im je Ambasada Francuske, povodom 1.500. izvođenja, što je tada bila senzacija, organizovala večeru zbog svog autora, Francuza Žorža Fejdoa.

foto: Dragana Udovičić

JDP je osnovano Titovim dekretom i okupljeni su glumci iz svih delova zemlje.

- Ovde je zapaćena prva generacija pozorišne akademije, polagali smo prijemne ispite na prvom i drugom spratu, u salama za probe. Tu su se zapatili prvi naši pedagozi, koji su pravili izbor, pa kada izaberu, onda su bili potrebni dobri juveliri da oblikuju kako treba. Ja sam imao sreće da sam bio kod Mate Miloševića, on je bio vrhunski juvelir. On je napravio od nas generaciju u kojoj su bili Pepi Laković, Olivera (Marković), Olgica Stanisavljević, Ðuza (Stojiljković), Deba (Popović), Mika Vitorović. Nažalost, ostao sam sam iz te klase - s ponosom i malo tuge priča Velisavljević.

foto: Privatna arhiva

Vlasta otkriva da voli i da peca i kaže da u ansamblu JDP ima dosta ribolovaca, ali jedan je predvodnik, čak je i svoju vikendicu napravio pored Dunava (Vojin Ćetković, prim. aut).

- Neću da vam otkrijem ko je u pitanju, ali on je tu apsolutni šampion, nekada smo Nikola Simić i ja bili šampioni. Doduše, mi smo se bavili svačim, mi smo vukli i mreže, a ovaj je sportista i opasan je. Opasan je i kao glumac. Najopasniji među najopasnijima. Čak je i suprugu naučio da peca, pa je slika s ulovljenom ribom - rekao je Velisavljević.

Veselo je, dodaje, kad god dođu na predstavu koju vole, a sve ih vole, i tada zaboravljaju na sve eventualno ružno što im se desilo tog dana.

foto: Damir Dervišagić

Nakon skidanja s repertoara „Hamleta“ i „Sumnjivog lica“ zbog prerane smrti Nebojše Glogovca, Velisavljeviću je ostao samo još „Uobraženi bolesnik“ u JDP i „Gospođa ministarka“ u pozorištu „Boško Buha“.

- Imao sam po pet-šest naslova. Sad me niko neće, ne zovu me - zaključuje Velisavljević.

PRIREDIO: LJUBOMIR RADANOV

Najdraža nagrada

IZABRAN SAM ZA POČASNOG ČLANA

Jugoslovensko dramsko u utorak proslavlja 70 godina od prve premijere.

- JDP je dobra firma, a meni je najdraža nagrada što sam proglašen za doživotnog počasnog člana. Sada moram da se ponašam ozbiljnije. Nema više vrdanja.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track