UROŠ PREDIĆ SAMO ZA SRBE: Autori postavke napravili kataloge i panoe samo na srpskom jeziku
Foto: Damir Dervišagić

OTKRIVAMO Veliki propust organizatora na izložbi u SANU

UROŠ PREDIĆ SAMO ZA SRBE: Autori postavke napravili kataloge i panoe samo na srpskom jeziku

Pop kultura -

Autori postavke velikog slikara napravili kataloge i panoe samo na srpskom jeziku, i to na ćirilici, te strani turisti nisu u mogućnosti da spoznaju zanimljiv život jednog od najznačajnijih naših umetnika

Izložba "Dakle, vi ste taj Uroš Predić?" u Galeriji SANU i mesec dana nakon otvaranja izaziva veliko interesovanje kod publike.

Remek-dela najznačanijeg srpskog slikara Uroša Predića privlače mnogobrojne prolaznike Knez Mihailove ulice, među kojima i strance. Nažalost, autori ove izložbe i kustos Olivera Skoko napravili su propust, te su, kako smo se uverili, napravili kataloge i panoe samo na srpskom jeziku, i to na ćirilici. Mnogi turisti žalili su se da nisu bili u mogućnosti da uživaju u vrednim delima jer nisu mogli da razumeju šta stoji u opisu.

"Jedini razlog što su materijali na ćirilici jeste kratak rok za pripremu izložbe. Imali smo samo nedelju dana da je iz Narodnog muzeja u Zrenjaninu prikažemo u SANU", rekla nam je Olivera Skoko, kustos izložbe.

foto: Damir Dervišagić

Na izložbi su mesto pronašli i dečji crteži Uroša Predića (10-12 godina), kao i nedovršena slika "Kamenovanje Sv. Stefana", koja se smatra njegovim poslednjim delom. Prvi put prikazani su crteži po kojima je radio ikone za Njegoševu kapelu na Lovćenu, koja je srušena.

Jedna od najpoznatijih Predićevih slika "Vizija u oblacima" zauzela je posebno mesto, uz detaljnu interpretaciju slike sa upisanim objašnjenjima. Na izložbi je predstavljen i gimnazijski crtež koji je uradio Pupin, Urošev prijatelj još od ranih školskih dana. Tu su i lični predmeti Uroša Predića, prikazan je i njegov odnos sa porodicom i sa slikarima Pajom Jovanovićem i Stevanom Aleksićem.

foto: Damir Dervišagić

Uroš Predić rođen je u Orlovatu 7. decembra 1857. On je akademski slikar, koji se uz Paju Jovanovića smatra najznačajnijim slikarom kod Srba. Osnovnu školu je pohađao u Crepaji, a gimnaziju u Pančevu. Studije je završio na bečkoj slikarskoj akademiji, gde je kasnije radio kao asistent. U austrijskoj prestonici je oslikao i svečanu salu državnog parlamenta.

Izložbu povodom 160 godina od rođenja velikog slikara publika može da pogleda do 15. aprila.

Zanimljivost

NASLIKAO SAMO JEDAN ŽENSKI AKT

Uroš Predić nije slikao aktove, ali je jednu svoju prijateljicu naslikao 1917. godine. Slika je pronađena nakon njegove smrti, a čuvao ju je u svom ateljeu.

(Kurir, Ljubomir Radanov/Foto: Damir Dervišagić)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja