ŽIKA NIKOLIĆ RADNO PROVODI NAJVEĆI PRAZNIK: Žao mi je što su nestali vaskršnji običaji!
Foto: Dragana Udovičić

NEMA ODMORA

ŽIKA NIKOLIĆ RADNO PROVODI NAJVEĆI PRAZNIK: Žao mi je što su nestali vaskršnji običaji!

Pop kultura -

Popularni voditelj već duže od decenije svaki veliki praznik dočeka uz druženje s gledaocima i nema nameru da tu tradiciju promeni

Žika Nikolić i ovaj Vaskrs provodi radno kao i svih prethodnih godina. Popularni voditelj "Šarenice" navikao je da najveće praznike dočeka i obeleži sa svojim gledaocima koji su mu verni i, kako nam je rekao, to mu uopšte ne pada teško.

Posle emisije, u krugu porodice, obeležiće tradicionalne vaskršnje običaje, koji se i kod njega, kao i kod većine ljude, znatno razlikuju nego ranije.

Bogata trpeza

"Pre podne svaki Vaskrs provedem na radnom mestu, a po podne kod kuće obavljam praznične običaje. Trudimo se da ispoštujemo sve što tradicija nalaže, i dalje farbamo jaja, spremamo bogatu trpezu. Ranije, u mom detinjstvu, Vaskrs je bio jako lep praznik, pravi doživljaj. Pamtim sve iz tog perioda, dok sada retko viđam neke od tih običaja i žao mi je zbog toga. Sećam se rituala bojenja jaja, dočekivanja Vaskrsa, a posebno mi se dopadalo to sjedinjavanje jaja i zečića. Nama su roditelji pravili te zečiće, u kojima budu dva ili tri jajeta. To je bio pravi vaskršnji doručak i mi deca smo ga obožavali", priseća se Žika.

Voditelj i te kako pomože supruzi i ćerkama oko priprema za najveći hrišćanski praznik.

"Naravno da se mešam u sve to. Na meni je da obezbedim sve što treba, a to nisu male obaveze. Onda ćerke i supruga pripremaju trpezu i finalizuju, ali ja sam glavni snabdevač", priča Nikolić i otkriva ko u njegovom domu svake godine odnosi pobedu u tucanju vaskršnjim jajima.

foto: Dragana Udovičić

Vaspitajte decu

"Najčešće ćerka pobeđuje. Ona je zadužena za farbanje jaja, mislim da tada dobro proceni koje jaje je jako, onda ga obeleži nekako i tako zna koje da odabere. Sačuva ga za sebe. Ja ne obraćam pažnju na to, otprilike odaberem jaje za tucanje. Više idem na sreću", kroz smeh nam kaže voditelj.

Uvek raspoložen za šalu, Žika nam je otkrio i anegdotu kako je jednom svešteniku rekao zbog čega nikada ne ide na nedeljne službe u Crkvu.

"Ne stižem da idem na liturgije. To sam rekao i jednom popu kada smo pričali o toj temi u emisiji. Ja sam u sukobu sa Crkvom jer svake nedelje u isto vreme imamo službu. Oni iz Crkve, a ja iz studija (smeh)", priča Nikolić.

"Voleo bih da decu vaspitavamo tako da neguju naše lepe običaje i tradiciju za vaskršnje praznike. To je lepota našeg življenja i postojanja", zaključio je Žika.

(Kurir, Ivan Ercegovčević/ Foto: Dragana Udovičić)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track