(VIDEO) NA HITLEROV ROĐENDAN: Lars fon Trir POMILOVAN u Kanu! Oprostili mu za NACISTIČKE IZJAVE!
Foto: profimedia

IRONIČNO

(VIDEO) NA HITLEROV ROĐENDAN: Lars fon Trir POMILOVAN u Kanu! Oprostili mu za NACISTIČKE IZJAVE!

Pop kultura -

Lars fon Trir zvanično nije više persona non grata u Kanu. Selektor i umetnički direktor festivala Tjeri Fremo potvrdio je da će novi film danskog reditelja, "Kuća koju je Džek sagradio", imati svetsku premijeru na Kroazeti, van takmičarskog programa.

foto: profimedia

Biće to trijumfalni povratak Danca posle sedam godina, kada je zbog povoljnih izjava o Hitleru i nacistima izgovorenih na konferenciji za medije prognan sa Kanskog festivala.

"Kuća koju je Džek sagradio" je, kako je Fon Trir to objasnio, potvrda ideje da je "život zao i bezdušan" i prati život serijskog ubice (Met Dilon) tokom sedamdesetih godina prošlog veka kroz njegovih pet zločina. Džekove žrtve igraju Uma Turman, Ševon Falon Hogan, Sofi Grabol i Rajli Kiou.

foto: profimedia

Lars fon Trir do sada se devet puta nadmetao za Zlatnu palmu, filmovima "Elementi zločina" (1984), "Evropa" (1991), "Kroz talase" (1996), "Idioti" (1998), "Ples u tami" (2000), "Dogvil" (2003), "Manderlej" (2005), "Antihrist" (2009) i "Melanholija (2011). "Evropa" i "Kroz taalse" su mu doneli gran pri žirija, dok je "Ples u tami" osvojio Zlatnu palmu. "Nimfomanka" je premijerno predstavljena u Berlinu 2014. pošto u to vreme nije bio dobrodošao u Kanu.

Odluka Kanskog festivala da dozvoli Fon Triru povratak na Kroazetu doneta je uprkos tome što je Bjork u oktobru tvrdila da ju je reditelj seksualno uznemiravao i emotivno zlostavljao na snimanju filma "Ples u tami", što je on demantovao, napomenuvši pri tom da njih dvoje definitivno nisu bili prijatelji iza kamera.

Kurir.rs/ Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track