(FOTO) NEBOJŠA GLOGOVAC SNIMIO DOKUMENTARAC ZA MANASTIR OSTROG: Poslednji kadar s kumom Slobodom Mićalović
Foto: Promo

Nije dočekao premijeru

(FOTO) NEBOJŠA GLOGOVAC SNIMIO DOKUMENTARAC ZA MANASTIR OSTROG: Poslednji kadar s kumom Slobodom Mićalović

Pop kultura -

Pokojni glumac u filmu "Tihi kutak Hristov" odigrao ulogu sveštenika koji u bolnici pred smrt pričešćuje vladiku Mardarija

Nebojša Glogovac jednu od svojih poslednjih uloga ostvario je u dokumentarcu "Tihi kutak Hristov", koji će u Srbiji premijerno biti prikazan 4. maja u kripti Hrama Svetog Save u Beogradu.

foto: Promo

Film je snimljen u čast svetog Mardarija Libertvilskog, najnovijeg srpskog sveca, u produkciji manastira Ostrog i u saradnji s "Delius filmom", a njemu je intimno i lično bio veoma važan. Glogovac tumači lik sveštenika Žike, a svoje scene uradio je s kumom Slobodom Mićalović i Radivojem Rašom Bukvićem. Nebojša je ovu ulogu snimio bez honorara, a posebno se radovao što radi sa suprugom svoga kuma Vojina Ćetkovića. - Vidite kako mi je lepa kuma. Dobra je riba - šalio se Glogovac na snimaju s ekipom, a svoje scene snimio je za dva sata.

foto: Privatna arhiva

Pokojni glumac dete je sveštenika i prote Milovana Glogovca, a nije mu prvi put da oblači mantiju. Već je maestralno odigrao ulogu sveštenika u seriji "Moj rođak sa sela", gde pričešćuje baku pred smrt i peva pesmu "A što ti je, mila kćeri". Režiju "Tihog kutka Hristovog" potpisuje Radisav Jevrić, a glavnu ulogu tumači Radivoje Raša Bukvić, koji igra vladiku Mardarija. Glogovcu je ovo bio poslednji dokumentarac u karijeri, a posle je snimio i dva igrana filma "Zaspanka za vojnike" i "Južni vetar".

foto: Pormo

Film o Svetom Mardariju Libertvilskom svedočanstvo je o prvom srpskom episkopu na tlu Amerike i njegovom putu iz rodnih Kornata nadomak Podgorice, odakle je krenuo još kao dečak, do dalekog Libertvila. Snimljen je povodom predstavljanja njegovih svetih moštiju nakon 82 godine od upokojenja. Ideja ovog projekta je da film bude savremeno žitije svetitelja, kako bi vaskoliki srpski narod saznao o životu Ivana Uskokovića, monaha Mardarija, danas svetitelja priznatog od Srpske, Ruske i Moldavske pravoslavne crkve.

foto: Promo

On je živeo u Rusiji i Srbiji, a okupio je raseljene Srbe i u Čikagu. U Libertvilu je pronašao imanje koje ga je naviše podsećalo na okruženje u kojima se nalaze manastiri-sirotišta u otadžbini. Novac za kupovinu zemljišta dao mu je Mihajlo Pupin. Na tom imanju sazidan je manastir Svetom Savi, sirotište i dom za stare, kao i groblje koje su sa pravom nazivali "mala Srbija". Vladika Mardarije upokojio se 12. decembra 1935. godine u 46. godini zemaljskog života. Sahranjen je u svojoj zadužbini u Libertvilu. Godine 2015. Sabor SPC doneo je odluku o kanonizaciji Svetog Mardarija, a njegove netruležne mošti otkrivene su u maju prošle godine.

Svetska premijera filma "Tihi kutak Hristov" održana je 16. jula 2017. u Libertvilu (Čikago), na svečanoj kanonizaciji novog srpskog svetitelja. Film je prikazan na Pravoslavnom festivalu u Krasnodaru i Sretenjskom pravoslavnom festivalu u Podmoskovlju, na kome je nagrađen. Kurir/ Foto: Promo

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track