PROTEST BLOKIRAO FESTIVAL: Kanski crveni tepih pod opsadom glumica! Za JEDNAKOST POLOVA!
Foto: Profimedia

ujedinjene

PROTEST BLOKIRAO FESTIVAL: Kanski crveni tepih pod opsadom glumica! Za JEDNAKOST POLOVA!

Pop kultura -

Kejt Blančet i Anjes Varda predvodile su 82 žene iz filmske industrije u penjanju na stepenice Kanskog festivala i tihom protestu zbog male zastupljenosti ženskih autora tokom 71 izdanja ovog festivala.

foto: Profimedia

Njima su se pridružile i Kristen Stjuart, Marion Kotijar, Ejva Duverne, Lea Sedu, Salma Hajek, Peti Dženkins i mnoge druge.

foto: Profimedia

One su mirno stajale na stepenicama, pred premijeru filma "Devojke sunca" Ev Ison u takmičarskom programu, dok su predsednica žirija Kejt Blančet i Anjes Varda pročitale izjavu an engleskom, odnosno francuskom jeziku.

"Svaka od nas se suočavamo sa jedinstvenim preprekama ali sve stojimo danas na stepenicama kao simbol naše odlučnosti i posvećenosti napretku. Mi smo scenaristkinje, rediteljke, producentkinje, glumice, direktorke fotografije, montažerke, distributerke, agentice i sve smo uključene u filmsku umetnost. Stojimo danas ovde izražavajući solidarnost sa ženama iz svih ostalih privrednih grana.

82 žene predstavlanju broj rediteljki koje su se popele ovim stepenicama od prvog izdanja Kanskog festivala 1946.

U istom tom periodu ovim istim stepenicama popelo se 1688 reditelja. Tokom 71 godine postojanja ovog uglednog festivala samo 12 žena je predsedavalo žirijima. Zlatnom palmom nagrađen je 71 reditelj i samo dve rediteljke, Džejn Kempion, koja je sa nama duhom i ovde prisutna Anjes Varda. Ove činjenice su nepobitne i surove. Žene nisu manjina u svetu, ali trenutno stanje u našoj industriji govori drugačije.

THE 82 #the82 #5050x2020 #timesup

A post shared by 5050x2020 (@5050x2020) on

Očekujemo od naših institucija da aktivno omoguće jednakost i transparetnost u svojim izvršnim organima i bezbednu okolinu za rad. Očekujemo od naših vlada da donesu zakone o jednakim honorarima za isti posao nezavisno od pola. Tražimo da radno okruženje bude raznovrsno i ravnopravno i da na najbolji mogući način odrazi svet u kojem živimo. Svet koji omogućavam svima nama ispred i iza kamere da budemo rame uz rame sa muškim kolegama. Stepenice naše industrije moraju biti pristupačne za sve. Hajde da se popnemo".

foto: Profimedia

Unutar festivalske palate osetila se električna energija, uz pesme "I'm Every Woman" od Vitni Hjuston i "Run the World (Girls)" od Bijonse. Dok su žene ulazile u palatu preko 2000 zvanica, među kojima je bio i Pedro Almodovar, dočekalo ih je ovacijama.

Organizator događaja je bio francuski pokret "5050×2020" (50-50 polne zastupljenosti do 2020) koji je iskoristio simbolizam crvenih festivalskih stepenica da pokaže kako je ženama i dalje veoma teško uspeti se uz društvenu i profesionalnu lestvicu.

Kurir.rs/ Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track