Najnovije vesti

NIJE NI SANJAO DA ĆE GA CEO SVET UPAMTITI KAO BATU: Evo kako je legendarni Velimir Živojinović dobio nadimak (VIDEO)
Foto: Aleksandar Jovanovic

Prošle su dve godine neizmerne tuge

NIJE NI SANJAO DA ĆE GA CEO SVET UPAMTITI KAO BATU: Evo kako je legendarni Velimir Živojinović dobio nadimak (VIDEO)

Pop kultura

Legenda srpskog glumišta Velimir Bata Živojinović preminuo je na današnji dan pre dve godine. 

 

Jedan od najvećih i najpopularnijih posleratnih jugoslovenskih i srpskih glumaca rođen je u Koraćici pod Kosmajem 5. juna 1933. godina kao treće najmlađe dete u skromnoj službeničkoj porodici.

 

Nadimak Bata dobio je još kao beba, a tako ga je prozvala sestra Cale, pa su ga mnogi znali i pamtili po nadimku, nego po pravom imenu. 

 

foto: Aleksandar Jovanović Cile

 

Talenat za glumu je otkrio sa 15 godina zahvaljujući Soji Jovanović koja ga je pozvala da se pridruži akademskom pozorištu u Beogradu gde je radio kao scenski radnik a ponekad i kao statista.


Umetnički svet ga je očarao i zarobio i tada je i shvatio da je gluma poziv kojim će se baviti čitavog života.

 

Iz trećeg pokušaja je primljen na pozorišnu akademiju i 1954. godine započinje njegova glumačka uzbudljiva karijera. Glumio je u više od 280 filmova i televizijskih serija.

 

 

Njegova supruga i dve godine nakon Batine smrti za Kurir govori da joj je i dalje teško bez njega, i da ga oseća u svakom trenutku. 

 

"Prošle su dve godine neizmerne tuge. Teško je ići bez Bate, dan po dan, iako ga osećam u svakom trenutku, u svakom detalju. Zaista, imam utisak da je tu uz mene, uz nas... To je nešto toliko jako, a neobjašnjivo u isto vreme. Zahvaljujem se svim prijateljima koji su nam pomogli da prebrodimo ovaj period ispunjen neizrecivim bolom, kao i svim onim divnim ljudima koji na različite načine čuvaju uspomenu na našeg Batu", rekla nam je Lula Živojinović.

 

foto: Printscreen

 

Publika će ga zauvek pamtiti po ulogama u partizanskim filmovima snimanim šezdesetih i sedamdesetih godina, Valtera u "Valter brani Sarajevo" Hajrudina Krvavca, u filmovima "Bitka na Neretvi" i "Kozara" Veljka Bulajića, kao pijanog Zagorca iz "Breze" Ante Babaje, kao i po ulozi u "U raljama života" Rajka Grlića. Tu su i "Maestro i Margarita", "Skupljači perja", "Tri"...


Glumio je do poslednjeg tračka snage, sve dok ga bolest nije savladala.

 

Sahranjen je 26. maja kako i dolikuje legendi poput njega, u Aleji velikana, u prisustvu hiljada kolega i poštovalaca njegovog lika i dela.

 

Porodica i najbliži danas će obeležiti drugu godišnjicu pokraj Batine večne kuće u Aleji velikani na Novom groblju.

 

(Kurir.rs/Foto: Aleksandar Jovanović)

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...