APSOLUTNA DOMINACIJA KOKANA MLADENOVIĆA: Sedam nagrada za Jami distrikt
Foto: Dado Đilas

poznati pobednici 63. Sterijinog pozorja

APSOLUTNA DOMINACIJA KOKANA MLADENOVIĆA: Sedam nagrada za Jami distrikt

Pop kultura -

Predstava "Jami distrikt" trijumfovala je na 63. Sterijinom pozorju u Novom Sadu. Pored priznanja za najbolju predstavu i kostim, tri glumačke nagrade, Sterijinu nagradu za tekst savremene drame osvojila je Minja Bogavac, a za režiju Kokan Mladenović.

Žiri je prošle godine Mladenovića zakinuo za nagradu za predstavu "Na Drini ćuprija", ali je nepravda makar malo ispravljena tako što mu je ove jednoglasno dodelio priznanje za najboljeg reditelja festivala. Iako ima već četiri Sterijine nagrade, prvi put je pohvaljen za režiju.

- Sedam Sterijinih nagrada za "Jami distrikt". Hajde sada brutalno nas obožavajte, upućujte nam čestitke, šaljite šampanjce, torte (voćne, molim) kao i druge darove - prokomentarisala je svoju prvu nagradu za tekst Minja Bogavac.

foto: Promo

Žiri u sastavu: predsednica Maja Mirković, kostimografkinja, Tanja Šljivar, dramska spisateljica, Branislava Ilić, dramaturškinja i dramska spisateljica, Ksenija Krnajski, rediteljka, i Novak Bilbija, glumac, Sterijine nagrade za najbolja glumačka ostvarenja dodelio je Jeleni Graovac i Nini Nešković za uloge u predstavi "Jami distrikt", Bojanu Žiroviću za ulogu u predstavi "Carstvo nebesko - epika balkanika" Narodnog pozorišta i Bitefa i Bojani Zečević za ulogu Emilije u predstavi "... i ostali" Ustanove kulture "Vuk Stefanović Karadžić", Beograd i Merlinka festivala.

- Mi smo verovatno neočekivani izbor. Nagrade su otišli u prave ruke. Zahvalni smo što su nas uopšte pozvali na festival, a lepo je što su primetili te mlade glumce. Biće to veliki podstrek njima i nama za dalji rad - kaže za Kurir direktor "Vuka" Svetislav Bule Goncić.

foto: Dragana Udovičić

Sterijina nagrada iz Fonda "Dara Darinka Čalenić" za najbolju mladu glumicu pripala je jednoglasno Isidori Simijonović za ulogu u predstavi "Jami distrikt", a za najboljeg mladog glumca, većinom glasova, proglašen je Nikola Šurbanović za ulogu Petra u predstavi "... i ostali". Za scenografiju je nagrađena Dragana Purković Macan za predstavu "Švajcarska" Narodnog pozorišta Republike Srpske Banja Luka, a publici se najviše dopala "Črna mati zemla" Zagrebačkog kazališta mladih.

Hubaču 102. nagrada

Šest nagrada pripalo je i predstavi "Carstvo nebesko - epika balkanika" Jerneja Lorencija Narodnog pozorišta, Beograd i Bitef teatra, od kojih je najvažnija priznanje kritike. Direktoru Drame Narodnog pozorišta u Beogradu Željku Hubaču, još u stanju vršioca dužnosti, ovo je 102. nagrada u protekle četiri godine.

Kurir.rs / Foto: Dado Đilas

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track