MAMA LUKE BOJOVIĆA ZA KURIR: Ja sam slikarka, a ne mafijaška majka
Foto: Damir Dervišagić

iskreno

MAMA LUKE BOJOVIĆA ZA KURIR: Ja sam slikarka, a ne mafijaška majka

Pop kultura -

Profesorka Anđelka Bojović u Galeriji FLU predstavila svoje slike nastale u Španiji, gde je boravila u poseti svom nasledniku, kome je čuvala decu

Akademski slikar i profesor Fakulteta likovnih umetnosti Anđelka Bojović otvorila je juče izložbu pod nazivom "Zabeležena sećanja na Španiju" u Galeriji FLU.

Bojovićeva je široj javnosti poznata i kao majka kontroverznog Luke Bojovića, koji je, uprkos optužbama da je bio vođa novog "zemunskog klana", pred srpskim sudovima oslobođen svake krivice. On, međutim, trenutno služi višegodišnju zatvorsku kaznu u Španiji zbog držanja oružja i falsifikovanja dokumenata.

foto: Profimedia

Zla kob je Anđelki pre pet godina uzela i mlađeg sina Nikolu, koji je ubijen u centru Beograda. U žižu javnosti ona je dospela i prošlog leta, kada su crnogorski mediji objavili da je uhapšena zajedno s jednim rođakom nakon što je primećena ispred kuće Ratka Koljenšića, optuženog za ubistvo njenog mlađeg deteta. - Moja osnovna profesija je slikarstvo i profesura. U medijima se svašta pisalo o meni i moj privatni život je previše ogoljen. O meni se pisalo da sam mafijaška majka i slične gluposti. Želim da u Kuriru napišete čime se ja bavim - požalila nam se na početku razgovora Anđelka.

foto: Damir Dervišagić

Cenjena umetnica od 1977. godine radi na FLU. U periodu od 2000. do 2004. bila je dekan fakulteta, a sada je redovni profesor za predmete slikanje i crtanje. Publici je konačno odlučila da predstavi 15 slika i 50 crteža i grafika nastalih u Španiji. - Odlazila sam u gradić Benidorm u jugoistočnom delu ove lepe zemlje iz porodičnih razloga, u nameri da pomognem u čuvanju svojih unuka, koji tamo žive. Prvi put sam tamo boravila 2006. i odlazila sam svakog leta i zime. Slikar sam koji je veran prirodi i fasciniralo me je to more, nebo i stene - objašnjava Bojovićeva.

foto: Damir Dervišagić

Radovi su brzo nastajali, u direktnom procesu posmatranja i beleženja tih opservacija, kaže Anđelka. - Slikala sam male formate da se mogu poneti u koferu. Slike i crteži su se vraćali sa mnom u Beograd i bili su divno podsećanje na vreme njihovog nastajanja. Tako se s vremenom prikupilo pedesetak dela kojima sam želela da na izložbi predstavim jedan deo prostora na Mediteranu. Ovo je moj portret divnog grada Benidorma - zaključuje slikarka.

foto: Damir Dervišagić

Slikanje me je izvuklo

Anđelka se zahvalila stotinama ljudi koji su došli da pogledaju njene radove nastale u Španiji. - Bez vas, publike, moja dela nemaju smisla. Slikanje mi je pomoglo, kao što je rekao naš dekan, da prebrodim sve svoje muke - kazala je umetnica.

Kurir / Foto: Damir Dervišagić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track