NEVIĐENO BLAGO NARODNOG MUZEJA: Kako je najvrednije delo Kloda Monea završilo u Beogradu
Foto: Promo

priča o slikama

NEVIĐENO BLAGO NARODNOG MUZEJA: Kako je najvrednije delo Kloda Monea završilo u Beogradu

Pop kultura -

U vreme dok je Narodni muzej, najstariji državni muzej, nosio naziv Muzej kneza Pavla (1935-1944), naročito snažno je formirao i razvijao celinu francuskog slikarstva. Novcem od prodatih ulaznica muzej je početkom 1939. godine kupio sliku "Ruanska katedrala" Kloda Monea. Muzej je ovo delo nabavio na javnoj licitaciji u galeriji Šarpantje u Parizu 18. februara 1939. za sumu od 197.800 francuskih franaka. Po rečima Milana Kašanina, tadašnjeg direktora muzeja, ovom akvizicijom muzej je dobio "najznačajniju sliku u svojoj kolekciji".

foto: Narodni muzej

Maestralna slika francuskog impresionizma "Ružičasta katedrala" Kloda Monea iz 1892. godine, koja je izložena u okviru nove stalne postavke Narodnog muzeja, pripada umetnikovom ciklusu od devet slika na kojima je prikazana Ruanska katedrala u različito doba kako bi se zabeležio preobražaj glavnog motiva pod uticajem različitog ugla i intenziteta svetlosti. Slika iz Narodnog muzeja predstavlja izgled katedrale u ranu zoru s karakteristično ružičastim odsjajem, po čemu je i dobila naziv.

foto: Narodni muzej

Moneov ciklus slika Ruanske katedrale jedan je od najznačajnijih i najsnažnijih ciklusa impresionizma. Nastao je sa idejom prepoznavanja stvarnosti kao nestalne i promenljive kategorije u neprekidnoj transformaciji pod presudnim uticajem svetlosti. Mone istražuje preobražaje kojima se menjaju i stvaraju oblici, u šta uverava posmatrača slikanjem istog motiva u različito doba dana, donoseći prikaze raznovrsnih i očaravajućih senzibiliteta. Umetnik je beležio različite uglove i intenzitet svetlosti, pokazujući njen uticaj na promenu lokalnog tona i strukturu oblika.

Kurir/ Foto: Promo

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track