SPEKTAKULARNIM NASTUPOM SAXONA OTPOČELA 52.GITARIJADA!
Foto: Saša Cvetković

SPEKTAKULARNIM NASTUPOM SAXONA OTPOČELA 52.GITARIJADA!

Pop kultura -

Uprkos lošem vremenu i jakoj kiši koja je padala tokom celog dana, na Kraljevici je sinoć otpočela 52. Zaječarska Gitarijada.

Više od 7.000 fanova iz Srbije, regiona, Bugarske i Rumunije došlo je već u ranim jutarnjim časovima u Zaječar, najviše zbog britanskih heavy metal legendi Saxon. Svi su sa ushićenjem očekivali sinoćnji koncert, jer su Biff Byford i ekipa poslednji put nastupali na ovim prostorima davne 1983 godine.

Čast da zvanično otvori 52. Gitarijadu imala je makedonska grupa KI, pobednik prošlogodišnje Gitarijade. Sjajnom i uvežbanom svirkom samo su još jednom opravdali svoj status.

foto: Saša Cvetković

Već sa prvim taktovima numere ’’Thunderbolt’’, kojom je Saxon započeo svoj nastup, nastalo je oduševljenje u publici. Biff Byford je suvereno vladao binom, dok je bend prašio takvom žestinom da bi im i duplo mlađi bendovi pozavideli.

Maestralna set lista od čak 20 numera pokazala je zašto su Saxon jedan od najtraženijih heavy metal bendova današnjice – festivalski set pretvorili su u celovečernji koncert, nizavši hitove ’’Strong Arm Of The Law’’, ’’Motor Cycle Man’’, ’’Nosferatu’’, ’’747’’, dok su atmosferu doveli do usijanja bisom – ’’Heavy Metal Thunder’’, ’’Wheels Of Steel’’ i ’’Denim & Leather’’ bili su trešnja na torti nastupa koji je opravdao punih 35 godina čekanja na ovaj bend.

foto: Saša Cvetković

Polufinalisti Gitarijade preuzeli su užarenu binu, da bi zatim Gobac zagospodario scenom, krenuvši sa najvećim hitovima Psihomodo Popa. Ni jaka kiša nije omela harizmatičnog frontmena u njegovoj misiji – Psihomodo Pop su bili i ostali jedan od najjačih live bendova na ex YU teritoriji.

U gotovo jutarnjim satima, najmlađi učesnik Gitarijade ikada, četrnaestogodišnji Johnny Ranković, pokazao je sa svojim The Churliansima zašto treba podržati demo scenu i dati šansu mladim bendovima – sa fenomenalnom energijom i umećem zabavljao je malobrojnu publiku koja nije odustajala ni pod jakim naletima kiše.

Večeras na Gitarijadi sviraju domaći bendovi, sa Nevernim Bebama kao headlinerima, dok svi nestrpljivo očekuju sutrašnji dan, kada nastupa najveća zvezda festivala – Billy Idol.

(Promo - tekst / Foto:Saša Cvetković)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja