SNAŽNA PORUKA JOKO ONO: Dolazim na Oktobarski salon da pomognem žrtvama nasilja u Srbiji
Foto: Profimedia

prvi put izlaže u beogradu

SNAŽNA PORUKA JOKO ONO: Dolazim na Oktobarski salon da pomognem žrtvama nasilja u Srbiji

Pop kultura -

Oktobarski salon je jedan od najvećih kulturnih događaja u Beogradu, a ovog puta njegovu posebnost uveličaće avangardna umetnica, žena Džona Lenona - Joko Ono! Ona dolazi prvi put u Srbiju, a za potrebe svog projekta "Buđenje", koji će predstaviti na Salonu, Joko Ono poziva sve žene naše zemlje koje su bile žrtve rodnog nasilja da učestvuju i budu deo njene prezentacije. Instalacija prikuplja svedočenja - tekst koji opisuje iskustvo i fotografiju očiju učesnica - u Kulturnom centru Beograda i na sajtu izložbe.

- Napišite izjavu o bilo kom nasilju koje ste pretrpeli kao žena. Pošaljite sliku svojih očiju i svoju priču - poziva Joko. Ona ovim uputstvom, upućenim isključivo ženama, nudi katarzu i mogućnost isceljenja žrtvama čija su tela i duše bili ugroženi činom rodne agresije. Njima se pruža mogućnost da svoje priče saopšte javno iskazom u prvom licu.

Joko Ono je i ženama iz Srbije uputila javno pismo: - Žene svih godina, iz svih zemalja sveta, pozivamo vas da pošaljete svoje svedočenje o zlu koje vam je naneto zato što ste žena. Napišite ga na svom jeziku, svojim rečima, i pišite koliko god otvoreno želite. Možete ga potpisati imenom ako hoćete, ali nemojte stavljati prezime. Pošaljite samo fotografiju svojih očiju. Iskazi o zlu i fotografije očiju biće izloženi na mojoj instalaciji "Buđenje" od 15. septembra do 28. oktobra na 57. Oktobarskom salonu, Čudo kakofonije, Beograd. Instalacija "Buđenje" nastavlja da raste i biće izložena u mnogim zemljama. Zaista se nadam da ćete učestvovati. Svoje iskaze i fotografije očiju pošaljite poštom na adresu: Buđenje/Arising Oktobarski salon, Kulturni centar Beograda Knez Mihailova 6/I, Beograd, Srbija ili imejlom na oktobarskisalon@kcb.rs - napisala je Lenonova žena.

Počela kampanja za Oktobarski salon
Počela kampanja za Oktobarski salonfoto: Promo

Joko Ono je eksperimentalna i avangardna umetnica i živi u Njujorku. Bila je među predvodnicima konceptualne umetnosti, a već više od pet decenija stvara u oblastima performansa, filma, poezije, muzike, književnosti; aktivna je u feminističkom pokretu i pokretu za mir. Joko Ono je čuvena po svojoj mirovnoj inicijativi - prvo po akcijama koje je izvela sa svojim suprugom Džonom Lenonom, "U postelji za mir" i "Rat je završen (ako to želite)", a u skorije vreme po svojoj kuli "Zamisli mir" na Islandu i "Drveću želja" širom sveta. Godine 2002. ustanovila je bijenalnu nagradu za mir LenonOno grant.

foto: Profimedia

Mračna strana: Lenon tukao žene

Publika je Lenona obožavala kao ikonu mira i ljubavi, ali on je umeo da bude agresivan i nasilan prema ženama. To je i sam priznao u intervjuu za Plejboj 1980. godine. - Nekada sam bio okrutan prema svojoj ženi, čak i fizički - prema svakoj ženi - rekao je i dodao: - Bio sam ubica. Nisam mogao da se izrazim i ja sam je udario. Borio sam se s ljudima, a udarao sam žene. Zato sam uvek za mir, razumete. Najnasilniji ljudi uvek pričaju o miru i ljubavi. Sve je suprotno, ali ja iskreno verujem u ljubav i mir.

Kurir/ Mona Cukić / Ljubomir Radanov/ Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track