DAROVITI VAJAR JOVAN BLAT: Inspiraciju pronalazim slušajući Rolingstonse
Foto: Saša Urošev

U odbranom društvu

DAROVITI VAJAR JOVAN BLAT: Inspiraciju pronalazim slušajući Rolingstonse

Pop kultura -

Do kraja meseca u Kikindi se održava 37. internacionalni simpozijum skulptura u terakoti "Tera".

Priliku da svoje umetničke ideje otelotvore u glini dobili su Kota Sakai iz Japana, Rozarija Jazeta iz Italije, Hana Kiselova iz Ukrajine, ali i Milica Murgić-Ćebić, Nikola Macura i Jovan Blat iz Srbije. Već po tradiciji, u svetu jedinstven vajarski skup otvoren je izložbom skulptura nastalih na prošlogodišnjem simpozijumu. - Malo je čudan osećaj jer sam ranijih godina bio u ulozi domaćina i trudio se da pomognem kolegama. Sada sam dobio priliku da budem jedan od šestoro zvaničnih učesnika - kaže za Kurir Jovan Blat.

foto: Saša Urošev

Kikindski vajar i zaljubljenik u prirodu prošle je godine napravio 2,8 metara visoku skulpture sove ušare, želeći da grad sova dobije autentičan simbol. Blat je pre nekoliko godina izvajao karikature tridesetak rok legendi. Na ideju je došao nakon koncerta Rolingstonsa u Beogradu. Postavku su predvodili Mik Džeger i Kit Ričards, a društvo su im pravili Igi Pop, Džon Bon Džovi, Elvis Prisli, Džimi Hendriks, Bob Dilan, Angus Jang, Bob Marli i drugi. - Planiram da ponovo uradim celu seriju jer imam više iskustva s glinenim rok karikaturama. Do kraja ovog simpozijuma napraviću dve velike i dvadesetak malih skulptura. Inspiraciju pronalazim u prirodi, pticama, univerzumu i bogu kao vrhunskom kreatoru - priznaje Blat.

Sova visoka skoro tri metra
Sova visoka skoro tri metrafoto: Saša Urošev

Fundus "Tere" obuhvata više od 1.000 skulptura, velikih i galerijskih formata, u čijem stvaranju je učestvovalo oko 300 istaknutih umetnika iz celoga sveta. Pod krovom muzeja "Tera" nalazi se oko 300 skulptura, a trećinu čine velike terakote.

Kurir/Tekst i foto: Saša Urošev

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track