Najnovije vesti

izložba ivane dragutinović sokolovski

Dubok zdenac: Da li ste spremni na intimne postupke u javnom prostoru?

Pop kultura

Izložba slika Ivane Dragutinović Sokolovski pod nazivom "Dubok zdenac" otvorena je u Prodajnoj galeriji "Beograd" i traje do 23. jula.

Ova, 15. po redu samostalna izložba autorke zamišljena je kao ambijentalna instalacija i računa na neposredno prisustvo posmatrača i učesnika u njegovom jedinstvenom optičko-taktilnom doživljaju prostora.

Istoričar umetnosti Dragica Vuković u predgovoru kataloga opisuje koncept "Dubokog zdenca".

foto: Kurir

"Izložba konceptualno nastavlja i precizira ovaj interaktivni odnos i susret rada i posmatrača. Rad autorke nedvosmisleno artikuliše žensku stranu u sveprisutnom polaritetu prirode, onu organsku koja je ženi biološki zadata i sa kojom žena živi i sazreva. U Prodajnoj galeriji "Beograd" ona gradi scenu za intimni susret sa sopstvenim ishodištem, dubokom težnjom za povratak u čistotu prvog pogleda u ovom svetu.

foto: Kurir

Scena je svedena i pristupa joj se, takođe, jednostavno i ritualno, po sopstvenom izboru, kao posmatrač ili učesnik. Kamena plitka korita s vodom vode do kupolikog crvenog, vunenog igloa, čiji nas otvor uvodi u prostor s kamenom, okruglom zdelom kao umivaonikom. Ponuđen nam je svedeni ritual pranja nogu i lica, za udruženi doživljaj susreta intimnih osećanja i razmišljanja, koji će nas, u svom trajanju, izmestiti iz toka vremena u kome smo prisutni pristankom i spremnošću na intimne postupke u javnom prostoru.

Oblicima i sceni može da se pristupi i pogledom posmatrača koga narativnost prizora i osobine materijala mogu da odvedu u različitim pravcima razmišljanja i čitanja, kao i dešifrovanju zajedničkog koda koji delimo kao ljudi, a da toga nismo ni svesni".

M. R.

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...