SASTAVLJENA LISTA 5 NAJZNAČAJNIJIH FILMOVA: Među njima je i Maradona po Kusturici! (VIDEO)
Foto: Printscreen/Youtube

POSEBAN

SASTAVLJENA LISTA 5 NAJZNAČAJNIJIH FILMOVA: Među njima je i Maradona po Kusturici! (VIDEO)

Pop kultura -

Vlastimir Sudar, profesor istorije i teorije filma na londonskom Univerzitetu Kingston, sastavio je listu pet najboljih filmova o fudbalu, posebno ističući mađarski "Dva poluvremena u paklu", a među pet posebnih uvrstio je i dokumentarac "Maradona po Kusturici". Uoči samog finiša Svetskog prvenstva u Rusiji, Sudar je sastavio listu fudbalskih filmova, koje smatra najznačajnijim zbog različitih razloga.

foto: Printscreen/Youtube

Film Zoltana Fabrija "Dva poluvremena u paklu" iz 1962. godine opisuje stvarni događaj iz Drugog svetskog rata 1942. godine, kada su Nemci primorali ratne zarobljenike u Ukrajini da igraju utakmicu koja se zvala "Utakmica smrti".

Zatvorenici bi, da su je izgubili, bili streljani. Taj događaj je Fabri uzeo za temu svog filma, premjestivši zbivanja iz Ukrajine u Mađarsku. Film je bio uspešan i vrlo popularan, a onda ga je uzeo Holivud i uradio rimejk. Sudar na listu stavlja i taj rimejk pod nazivom "Bekstvo u pobedu" iz 1981. godine, koji je delo velikana Džona Hjustona.

Među pet filmova, Sudar je uvrstio i britanski film "Firma" (1989) koji je snimio čuveni engleski režiser Alan Klark. To je jedan od prvih filmova o huliganizmu koji pokazuje drugu, vrlo važnu stranu fudbala koja više nema veze s igrom, već sa nekim drugim problemima koje ljudi znaju da projektuju u taj sport.

Sudar na listu uvrštava i dva dokumentarna filma sa temom fudbala.

foto: Printscreen/Youtube

Jedan od njih je francuski "Zidan - portret za 21. vek", koji je snimio Englez Daglas Gordon u saradnji sa Filipom Prenoom, dok je direktor fotografije čuveni Darijus Kondži. "Reč je o pokušaju estetizacije fudbala", navodi Sudar.

On ističe i film Emira Kusturice "Maradona po Kusturici", snimljen 2008. godine, u kojem Kusturica pokušava da, kao Alan Klark u svom filmu, unese jednu društvenu notu shvatanja fudbala i fudbalske mitologije, koju film nekada rasklapa, a nekada u njoj učestvuje.

Kurir.s/SRNA, Foto: Printscreen/Youtube

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track