DUŠAN KOVAČEVIĆ SRUŠIO KUĆU ISIDORE SEKULIĆ: Akademik podigao vilu na temeljima doma književnice, a nije znamo kome je ranije pripadala
Foto: Vladimir Šporčić

Otkrivamo

DUŠAN KOVAČEVIĆ SRUŠIO KUĆU ISIDORE SEKULIĆ: Akademik podigao vilu na temeljima doma književnice, a nije znamo kome je ranije pripadala

Pop kultura -

Cela Srbija se protekle nedelje potresla kad je u Kragujevcu srušen dom poznatog pesnika i slikara Đure Jakšića, ali malo se zna da je u Beogradu osamdesetih godina prošlog veka, bez mnogo buke, nestala s lica zemlje kuća Isidore Sekulić.

Opština Savski venac tada je dozvolila prodaju te kuće i njeno skrnavljenje, a njen vlasnik postao je ni manje ni više nego Dušan Kovačević. Isidora je u kući na Topčiderskoj zvezdi živela više od 17 godina kao podstanar, a u njoj je i umrla. Danas na objektu nema obeležja da je tu živela prva žena akademik.

Kako su mediji ranije pisali, vlasnici kuće bili su Mirjana i Svetislav Jovanović, a Kovačević ju je dobio od firme "Evroleks", kao nadoknadu za doživotno vlasništvo nad njegovim autorskim pravima. U vreme kad je Sekulićeva živela i umrla u toj kući, ona je bila društveno vlasništvo. U vreme otkupljivanja društvenih stanova prodata je Mirjani i Svetislavu, koji su u njoj živeli.

foto: Google Street View

Vila u kojoj danas živi akademik i direktor Zvezdara teatra Dušan Kovačević nije kuća u kojoj je nekada živela Isidora. Nije čak ni obeležena tablom. U skromnom domu Isidore Sekulić svakog četvrtka sastajali su se poznati pisci. Posete je primala retko, a stan joj je ličio na apoteku i bio skromno opremljen, ali bogat knjigama, dok su na zidovima bili portreti Njegoša, Mocarta i Šopena. Dušu je hranila u tišini, u njoj je i stvarala, pa su je kasnije nazvali "apostolkom samoće". Danas s Kovačevićem deli samo istu adresa i temelje, a sve drugo je novo.

- Pišem knjigu o toj kući - rekao je Kovačević novinaru Kurira kad je želeo s njim da pravi priču o vezama s Isidorom. On je tvrdio da nije znao da je tu pre njega žive Sekulićeva.

foto: Dado Đilas

Velika književnica preminula je 1958. godine. Njeno telo uvijeno je u beli čaršav i položeno u najprostiji sanduk. Jedna od naših najumnijih žena sahranjena je bez govora, venaca i pompe, jer je to bila njena poslednja želja.

Milovan Đilas
Milovan Đilas

Na meti kritike: Đilas je ubio jednu staricu

Isidora Sekulić nije imala sreće sa svojim kritičarima, najpre Skerlićem, a zatim Milovanom Đilasom, posle čijeg je žestokog napada spalila svoju drugu knjigu o Njegošu. Pogodile su je te osude i oterale u izolaciju, što je rečima najslikovitije dočarala Jara Ribnikar, kada je rekla: "Gospodin Đilas je uzeo sekiru i ubio jednu staricu." Isidora je samo zapisala da joj nisu dali da bude svoja i pametna, nego su u svemu što je radila uvek tražili nešto tuđe.

KURIR/ FOTO: Vladimir Šporčić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track