KUSTURICA OTVORIO BOLJŠOJ NA MEĆAVNIKU: Šetao sam crvenim tepisima, znam da je bez njih lepše! (FOTO)
Foto: Iskra.co

FESTIVAL

KUSTURICA OTVORIO BOLJŠOJ NA MEĆAVNIKU: Šetao sam crvenim tepisima, znam da je bez njih lepše! (FOTO)

Pop kultura -

Na Mećavniku, na prepunom Trgu Nikole Tesle, Emir Kusturica večeras je otvorio šesti po redu Festival ruske klasične muzike "Boljšoj". Slavni režiser koji je idejni tvorac, osnivač i umetnički direktor festivala rekao je da je divno "da u svetu još postoje mesta poput Mećavnika do kojih se stiže bez crvenog tepiha".

foto: Iskra.co

- Pošto sam i ja šetao tim tepisima, znam da je bolje bez njih! Uvek se sećam kada je na ovom brdu bila samo ova šljiva koja i dalje stoji, gomila pokošene trave i bio je jedan stub preko kojeg je išla struja. To je bilo pre 15 godina. Ima li još negde tako skrivenog mesta na svetu gde dođe najbolji dirigent Gergijev? Nema. Ima li mesta gde dođe pijanista Macujev? Nema. Želim da zahvalim svima koji su od početka učestvovali u pravljenju ovog festivala - Rasta iz Beograda, Lotika sa Mećavnika i moj bend" - rekao je Kusturica.

foto: Iskra.co

Na otvaranju "Boljšoja" večeras je na Mećavniku nastupio i čuveni baletski prvak Konstantin Kostjukov, uz pratnju prvaka Jovice Begojeva i solista Miloša Marijana i Tatjane Tatić. Oni su izvodili delove baleta „Grk Zorba", „Uspavana lepotica" i „Ko to tamo peva?".

Svečanost na Mećavniku nastavljena je koncertom Nemanje Radulovića i njegovog benda Dabl Sens, prikazan je kratki film o samom Boljšoju sastavljen od kadrova snimljenih na prethodnih pet festivala.

foto: Iskra.co

Za glavnu nagradu „Zlatnu Matrjošku" ove godine će se takmičiti 60 učesnika.

Pored toga što će ove godine festival po prvi put trajati četiri dana, Boljšoj će biti mesto susreta najharizmatičnijih violinista današnjice, Nemanje Radulovića, Julijana Rahlina i Romana Simovića sa svetski proslavljenim pijanistom, po mnogima naslednikom čuvenog Horovica, Denisom Macujevim.

Kurir.rs/Z. Šaponjić, Foto: Zoran Šaponjić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track