PREMINULA LEGENDARNA ARETA FRENKLIN: Soul pevačica izgubila borbu sa teškom bolešću! OVIM hitovima osvojila je naša srca (FOTO)
Foto: Profimedia

TUŽNE VESTI

PREMINULA LEGENDARNA ARETA FRENKLIN: Soul pevačica izgubila borbu sa teškom bolešću! OVIM hitovima osvojila je naša srca (FOTO)

Pop kultura -

Areta Frenklin preminula je u 76. godini u svom domu u Detroitu, nakon duge i teške bolesti.

Ikona soul muzike u svojim poslednjim momentima bila je okružena porodicom i prijateljima, prenosi Russia Today.

Frenklin je otkazala dva koncerta u aprilu i martu, a javno se nije pojavljivala od novembra prošle godine, kada je prisustovala AIDS Foundation partyju, kojeg organizuje Elton Džon.

Legendarna umetnica poslednji nastup imala je u Philadelphia Centreu u augustu 2017. godine.

Long live the Queen of Soul....RIP #arethafranklin

A post shared by Vicky Morillo (@kcatgirl76) on

Ona je 2011. godine opovrgnula glasine da boluje od raka pankreasa, ali je kasnije priznala da je bila podvrgnuta operativnom zahvatu.

Rođena je u Memphisu 1942. godine, a pevanjem se počela baviti u crkvi koju je vodio njen otac. Profesionalno se muzikom počela baviti sa 18 godina, kada je potpisala za Columbia Records.

#QueenOfSoul #arethafranklin #greatness #transition@76

A post shared by Timoti (@wealthytim) on

Potpisom za Atlantic Records 1967. godine postala je svetska ikona. Tokom prve tri godine izdala je tri hita, uključjujući i "Respect", "I Say A Little Prayer", a do konca te decenije dobila je status "Kraljice soula".

U karijeri je osvojila 18 Grammy nagrada, a u Rock and Roll Hall of Fame uvrštena je 1987. godine, kao jedna od najprodavanijih i najunosnijih pevačica sa prodanih više od 75 miliona ploča. Ujedno je bila i prva žena sa ovim prestižnim priznanjem.

#arethafranklin #queenofsoul

A post shared by Lee Brummitt (@ljb0474) on

Među brojnim hitovima Arethe Franklin, ističu se još "(You Make Me Feel Like) A Natural Woman" (1968), "Day Dreaming" (1972), "Jump To It" (1982), "Freeway of Love" (1985) i "A Rose Is Still A Rose" (1998).

Godine 2005. predsednik Džordž Buš odlikovao ju je Predsedničkom medaljom slobode, najvišom američkom civilnom nagradom.

2018 took a legend❤❤❤ #arethafranklin

A post shared by Ultrababe P.E. (@popeye011) on

Kurir.rs/ Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track