Najnovije vesti

FRLJIĆEV OBRAČUN S DESNIČARIMA: Selektor Ivan Medenica najavljuje provokativan Bitef i otkriva šta morate pogledati

u susret najvećem festivalu

FRLJIĆEV OBRAČUN S DESNIČARIMA: Selektor Ivan Medenica najavljuje provokativan Bitef i otkriva šta morate pogledati

Pop kultura


Program 52. Bitef festivala, koji će biti održan od 13. do 22. septembra, umetnički i politički je provokativan, pošto izabrane predstave obrađuju teme savremene Evrope i sveta, koji se kreće u veoma lošem pravcu, kaže umetnički direktor Ivan Medenica.
Fenomeni koje u tematskoj liniji pokreću predstave u glavnom programu jesu rast ekstremne desnice, autoritarni poreci, ksenofobija, a sve to, kako skreće pažnju Medenica, pokazuje da svet zaista više nije dobro mesto.
- Mi ne želimo da budemo katastrofični, ali umetnost kakvu je Bitef oduvek promovisao treba da nas pokreće na razmišljanje, kritičko mišljenje i možda, u nekom konačnom ishodištu, na akciju. Metaforički možemo govoriti o kataklizmi u najavi, a kulminacija toga biće estonska predstava "Prljavština", koja jeste metafora sveta uoči katastrofe ili, doslovno, sveta koji se valja u blatu - objasnio je Medenica za Tanjug.

 

foto: Dado Đilas


U drugoj polovini festivala tematski fokus se pomera ka fenomenu individualnog nestanka, te se tri pozorišne instalacije ili predstave bez glumaca - "Večna Rusija" Marine Davidove i berlinskog pozorišta HAU, "PA'AM" izraelskog umetnika Nadava Barnee i "Zaostavština, komadi bez ljudi" Štefana Kegija iz kolektiva "Rimini Protokol" bave fenomenom smrti.
- Živimo u svetu u kojem je smrt jedan od najvećih tabua i u kojem treba da budemo večno mladi, lepi, snažni, uspešni, srećni - kaže Medenica i dodaje:
- Posebno je zanimljivo da su dve predstave Olivera Frljića: "Gorki - Alternativa za Nemačku" (Pozorište "Maksim Gorki" iz Berlina) i "Šest lica traži pisca" (Satiričko kazalište "Kerempuh" iz Zagreba), koliko god "okretale krivo ogledalo savremenom nemačkom, odnosno hrvatskom društvu, bavile se usponom desnice u tim zemljama", izuzetno posećene i publika na njih pozitivno reaguje.

 


- Frljić je uspeo da u komedijskom ključu napravi predstavu koja satirički pokreće pitanja uspona desnice u Hrvatskoj, ali da taj humor, kao i u slučaju predstave "Bolivud" Maje Pelević, nikako nije iskupljujuć, kakvim neki kritičari smatraju Nušićev humor.
Bitef zatvara predstava "Rekvijem za L", a u pratećem programu razgovaraće hrvatski filozof Srećko Horvat i Oliver Frljić.

Kurir/ Tanjug/ Foto: Fonet

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...