Najnovije vesti

BATA ŽIVOJINOVIĆ I BORIS DVORNIK VISILI SU SA HOTELA I PILI VISKI: Glumac Vladan Živković otkriva kako su se s njim našalile kolege

scena od koje se ledi krv u žilama

BATA ŽIVOJINOVIĆ I BORIS DVORNIK VISILI SU SA HOTELA I PILI VISKI: Glumac Vladan Živković otkriva kako su se s njim našalile kolege

Pop kultura

Na svakim Filmskim susretima u Nišu može da se napiše knjiga anegdota i dogodovština velikana našeg glumišta.

U 53. izdanju glumac Vladan Živković, danas član Saveta festivala i čovek koji u karijeri ima više od 70 snimljenih filmova, prisetio se druženja s Batom Živojinovićem i Borisom Dvornikom daleke 1971. koje je moglo da se završi i tragedijom.


- To je bila jedna tada za mene stravična scena. Na festival su došli s filmom "Most" Hajrudina Šibe Krvavca ili nekim drugim, ali sve u svemu, stojimo gore na 15. spratu hotela "Ambasador", gde je bio bar. I stojimo Boris Dvornik, Bata Živojinović, moj budući venčani kum, neuropsihijatar Zoran i ja. Bata u jednom trenutku kaže meni: "Ajde, mali, ti si najmlađi, idi donesi četiri viskija." Uđem unutra za šank, daju mi i ja na onom, ne ajnceru nego poslužavniku, nosim četiri viskija - počinje priču Živković.

 

foto: Fonet


Kad je doneo viski do mesta gde je ostavio tri prijatelja, zatiče samo kuma Zorana. Pomalo unezverenog i uplašenog.


- On, onako, začuđen, samo ćuti. Čujem ja glasove Bate i Borisa, a on stoji sam. Pitam gde su ova dvojica, on ćuti i pogleda u jednu stranu. Ali ja onda krenem prema glasovima, koji su tu negde, a nigde ljudi nema. Naravno, pijana posla. Zatičem nezaboravnu sliku. Njih dvojica su se svojim kaiševima zakačili i vise nadole. Razgovaraju i viču: "Gde je viski, gde je viski?" Malo je falilo da ispustim onaj poslužavnik jer sam se prestravio. Strašno. Viski su popili natenane i posle smo im pomogli da se vrate na tlo. Posle kažem: "Pa, Bato, šta to radiš, mogli ste da poginete", a on će meni: "Pa nije to ništa, znaš gde smo sve mi visili i na kakvim koncima dok smo snimali 'Most'" - odgovorio je glumac Živkoviću.

 

foto: Promo


Da bismo pojasnili, na poslednjem spratu hotela, takoreći terasi, bio je bar, ali posle simsa postoji još jedna šipka duž objekta. Za nju su se svojim kožnim kaiševima zakačili bardovi balkanskog glumišta.


Baš te 1971. na Filmskim susretima gran pri Ćele-kula dobio je Boris Dvornik, dok je Velimir Bata Živojinović poneo priznaje Car Konstantin, a Vladan Živković je dobio jednu od prvih počasti u karijeri - nagradu za debitantsku ulogu u filmu "Doručak sa đavolom", koji je režirao Miroslav Antić.


Kurir/ Marko Smiljković/ Foto: Printsreen

 

 

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...