EMIR HADŽIHAFIZBEGOVIĆ:  Pored Sarajeva mogao bih da živim i u Nišu!
Foto: Marko Smiljković

Gost Filmskih susreta

EMIR HADŽIHAFIZBEGOVIĆ: Pored Sarajeva mogao bih da živim i u Nišu!

Pop kultura -

Sarajevski glumac Emir Hadžihafizbegović na Filmskim susretima u Nišu sinoć je predstavio svoj film "Žaba".

Mimo protokola, slobodno vreme je provodio s prijateljima, koje je stekao još pre raspada Jugoslavije, u gradu u kojem je čak dva puta nagrađen za najboljeg glumca.

- Film "Žaba" možda nikada i ne bi bio snimljen da nismo dobili podršku i novac iz Srbije, Hrvatske, Makedonije, Euroimaža... Drago mi je da smo napravili priču sa snažnom antiratnom porukom iz Sarajeva. Film je nastao posle deset godina uspešno izvođene pozorišne predstave "Žaba" i jedna je kolektivna pobeda reditelja, glumaca i mnogih drugih koji su učestvovali u realizaciji. Film je nagrađivan u Firenci, bio je na festivalima u Mostaru i Njujorku, tako da smo svi zadovoljni što smo uspeli da pošaljemo jaku antiratnu poruku - kaže Emir.

foto: Nebojša Mandić

On je trenutno i prvi čovek Kamernog teatra 55 u Sarajevu, ali kao upravnik i dalje igra predstave skoro svake večeri. - To je teatar u kome radim već 19 godina i koji je dosad postavio 600 predstava na sceni. Snimam jedan film u Srbiji i jedan u Hrvatskoj. Trebalo bi da radim nešto i u Makedoniji. Dosta sam angažovan na seriji "Lud, zbunjen, normalan". A hit serija "Hilmijin konak", gde sam već snimio 14 epizoda, mislim da će biti potpuni i apsolutni hit u regionu. Serija podseća na poznatu humoresku "Alo, alo", događa se 1942. godine i sudeći prema šerovima na Top kanalu, sledi joj fenomenalan uspeh, nastavlja se od jeseni - hvali se glumac.

foto: Marko Smiljković

Hadžihafizbegović kaže da Niš na neki način doživljava kao Sarajevo, i to pre svega zbog duha naroda.

- Ne bih da se udvaram ovom gradu, niti za to imam potrebu, ali šmek i štih koji ima Niš ima i Sarajevo. Ta mentalna i duhovna crta je svojstvena još jednom gradu u trećoj državi, a to je Split. Mislim da Niš, Sarajevo i Split imaju istu duhovnu vertikalu koja je nastajala godinama iz jednostavnosti, opuštenosti i shvatanja života ne obazirući se na neke materijalne vrednosti, na neki selebriti svet. Imaju tu istu vrstu duhovnosti i zato sam jednom rekao, i opet kažem, da bih, pored Sarajeva, mogao da živim samo u Nišu i Splitu. Ne želim da potcenjujem ostale gradove, ali u ta tri grada čovek na jednostavan način može da oseti dobrotu i dušu naroda. Mislim da postoje realizovani i nerealizovani ljudi. Kada se nađem s mojim Nišlijama, prijateljima Sarmom (Radišom Sarićem), Kokanom, Nešom Saitom, kao da sam na domaćem terenu - zaključuje Hadžihafizbegović. KURIR/ MARKO SMILJKOVIĆ

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track