Najnovije vesti

RADOŠ BAJIĆ O SVOM KOLEGI: Manda je bio Čkaljin sledbenik! Bio je među najvećim komičarima!
Foto: Foto: Zorana Jevtić

ŽIKI TODOROVIĆU NAGRADA "MILORAD MANDIĆ"

RADOŠ BAJIĆ O SVOM KOLEGI: Manda je bio Čkaljin sledbenik! Bio je među najvećim komičarima!

Pop kultura

Filmski susreti u Nišu zvanično se završavaju večeras dodelom nagrada, a priznanje "Milorad Mandić Manda" pripalo je Srđanu Žiki Todoroviću. Proslavljenom glumcu je nagrada po oceni žirija data za uloge koje je ostvario u filmovima "Prokleti pas" Dragan Pešikana i "Južni vetar" reditelja Miloša Avramovića, kao i za njegov sveukupni doprinos komediografiji u srpskom filmu.

foto: Dragana Udovičić

Nagrada "Milorad Mandić Manda" ustanovljena je prošle godine, na inicijativu Radoša Bajića, a prvi laureat je bio Nikola Kojo.

"Moja želja je da ova nagrada sačuva trajno sećanje na velikog glumca i komičara, našeg prerano preminulog Mandu. Bio je moj kolega i prijatelj. Dok smo deset godina snimali "Selo gori, a baba se češlja", često sam mu govorio da je nastavio niz najvećih komičara u srpskoj kinematografiji - Mije Aleksića, Čkalje i drugih. On je bio njihov dostojni sledbenik", kaže Bajić i dodaje:

foto: Printskrin Youtube

"Komedija kao žanr je potcenjena u Srbiji i doživljava se kao nižerazredna produkcija. To nikako nije tačno. Igrati komediju je najteže, mnogo kompleksnije od drame, jer je veoma teško iskreno i bez preterivanja preneti takvu emociju.

foto: Marina Lopičić

Radoš ističe da je Žika Todorović zaslužno dobio nagradu za najboljeg ovogodišnjeg komičara, ali i za celokupni doprinos komediografiji. "Iako uloge u "Prokletom psu" i "Južnom vetru" nisu komične, on je ipak uspeo da u njih unese komičnu crtu. On je izvanredan i nagrada mu priliči za sve što je doprineo komediografiji", ističe Bajić.

Za ulogu narko-bosa Sergeja u filmu "Prokleti pas", Srđan Todorović je već dobio jedno priznanje za najboljeg glumca u prošloj godini, i to od filmskih kritičara i novinara.

Tokom proteklih sedam festivalskih dana niška publika je u okviru 53. Festivala glumačkih ostvarenja mogla da vidi 15 filmova iz najnovije srpske filmske produkcije.  

Kurir.rs / M. C. / Foto: Zorana Jevtić

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...