BEOGRADSKI SLIKAR OTVARA IZLOŽBU U SARAJEVU: Umetnost je u ćorsokaku! Nešto tu HITNO MORA DA SE MENJA
Foto: Promo

Vreme je za lepo

BEOGRADSKI SLIKAR OTVARA IZLOŽBU U SARAJEVU: Umetnost je u ćorsokaku! Nešto tu HITNO MORA DA SE MENJA

Pop kultura -

U petak 26. oktobra biće otvorena izložba poznatog beogradskog slikara Miše Mihajla Kravceva, čije slike zbog svoje posebne impresivnosti i čulnosti izazivaju veliku pažnju široke publike, u "4 Sobe Gospođe Safije". Izložba pod nazivom "Vreme je za lepo..." trajaće do Nove godine, a Miša će sarajevskoj publici u VIP salonu predstaviti 14 svojih ulja na platnu.

foto: Promo

"Drago mi je i posebna mi je čast, da posle sjajne i jedne od najposećenijih izložbi u Domu vojske Srbije, imam priliku da izlažem u Sarajevu, u jednom tako ekskluzivnom i nadaleko poznatom prostoru, kao što su '4 Sobe Gospođe Safije", objašnjava Kravcev i nastavlja: "Smatram da su naročito poslednjih nekoliko decenija umetnost uopšte, a posebno slikarstvo, dospeli u ćorsokak, do samog kraja slepe ulice i da nešto tu hitno mora da se menja, ili najblaže rečeno osvežava. Mislim da su '4 Sobe Gospođe Safije', pravo mesto za tako nešto, a bez lažne skromnosti, pogotovo u kombinaciji sa mojim slikama koje zaista nose u sebi to nešto novo i imaju tu posebnu energiju i atmosferu, zbog čega i izazivaju tako veliko interesovanje publike“.

foto: Promo

Miša Mihajlo Kravcev za vreme, kao i u periodu od dva meseca po zatvaranju izložbe u Domu Vojske Srbije u Aprilu, prodao je impozantan broj svojih ulja na platnu, čak 48, različitoj publici, u zemlji i inostranstvu, a mnogi posetioci doputovali su tada u Beograd samo zbog pomenute izložbe.

Kravcev, slikar i književnik, rođen je u Beogradu. Do sada je imao mnoštvo zajedničkih i 24 samostalne izložbe u zemlji i inostranstvu, od kojih su najznačajnije one u Kulturnom Centru Beograda, Domu Vojske Srbije i u Kući Đure Jakšića u Skadarliji... dok od inostranih svakako treba istaći izložbu u Stokholmu 1998 u okviru manifestacije "Stokholm, evropska prestonica kulture".

foto: Promo

Od književnih dela Kravcev je najpoznatiji po noveli "Proleće jednog lava".

"Na domaćoj likovnoj sceni egzistira zaista veliki broj umetnika, ali su retki oni koji kontinuirano i predano grade svoj slikarski kredo na arhetipsko simbolističkim iskustvima....bilo da su u pitanju mitološka bića, animalni motivi ili antički mitovi. Tako svestran, afirmisan na likovnoj sceni, odnosno jedan od najpopularnijih i najprodavanijih slikara, je Mihajlo Miša Kravcev", Maja Živanović, likovni kritičar, iz kataloga za izložbu Purpurni Feniks.

foto: Promo

Kurir/Foto: Promo

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track