TINA TARNER OTVORILA DUŠU: Htela sam da se ubijem, a onda mi je muž poklonio bubreg!
Foto: profimedia

ŽIVOT PUN USPONA I PADOVA

TINA TARNER OTVORILA DUŠU: Htela sam da se ubijem, a onda mi je muž poklonio bubreg!

Pop kultura -

Legendarnu pevačicu Tinu Tarner (80), kraljicu pop-roka, čija karijera traje već punih 60 godina, život nimalo nije mazio. Od 2013. je u srećnom braku sa Ervinom Bahom, ali kao mlada nije imala sreće u ljubavi. Pevačica je u više navrata pričala o svojoj nesrećnoj prošlosti.

Za Ajka Tarnera, ozloglašenog ženomrsca, kokainskog zavisnika i preljubnika koji ju je emocionalno i fizički zlostavljao, udala se 1962. godine. Sedam godina nakon venčanja progutala je 50 tableta za spavanje želeći da sebi oduzme život. Na pitanje zašto je to uradila, u jednom intervjuu je odgovorila:

- U toj kući bile su tri žene, Ajk je imao seks sa svakom. Jedna je čak bila i trudna s njim - to je bila još jedna užasna uvreda za mene. Sve je bilo poljuljano - moj status, moje samopouzdanje, moj svet...

Trpela užasne batine Tina je završila u bolnici na ispiranju, a već sledećeg jutra Ajk je došao po nju i prisilio je da se odmah vrati na posao.

Sledeći put dok su u okviru zajedničke turneje putovali ka Dalasu, pretukao ju je do krvi. Isprebijana, sačekala je da on zaspi, a zatim pobegla sa svega 36 centi u džepu. Uskoro je podnela zahtev za razvod braka, koji je okončan dve godine kasnije. Kad je svetu otkrila svoju tužnu priču, mnogi su se pitali zašto joj je trebalo tako dugo da napokon ode od napasnika. Tina je objasnila:

- Ostala sam jer sam mislila da ću ga promeniti i da ću uspeti da mu pomognem, pošto je i on imao težak život. Obećala sam mu da ga nikad neću napustiti i ostala sam zbog tog obećanja. Ali u jednom trenutku više nisam mogla da podnesem maltretiranje...

foto: Profimedia

Pošto je posle razvoda ostala bez ičega, da bi se izdržavala, neko vreme je čistila stanove. Srećom, ubrzo je dobila ponudu da s grupom Hu glumi u rok operi "Tomi". Film u kom je glumila rok kraljicu i otpevala nekoliko pesama nije uspeo da je kao solo pevačicu izbaci u prvi plan, ali je svakako doprineo razvoju njene karijere.

Prvi veći uspeh na top listama desio se kad je snimila čuvenu pesmu "Lets Stay Together", s kojom se probila među 10 najslušanijih u Velikoj Britaniji, a zatim se usledili hitovi poput "What's Love Got To Do With It", "We Don't Need Another Hero"...

Porodična tragedija Tina je iz braka sa Ajkom Tarnerom dobila sina Ronija, a preuzela je brigu i o Majklu i Ajku Džunioru, njegovoj deci iz prethodnih veza. Ajk je, takođe, usvojio Tininog sina Krejga, koga je rodila sa 18 godina a čiji je biološki otac saksofonista Rejmond Hil.

O sinovima je retko pričala, a nedavna smrt njenog najstarijeg sina Krejga (59) slomila ju je. Početkom jula ove godine izvršio je samoubistvo. Vest o smrti sina zatekla ju je u Berlinu, gde je bila gost na Nedelji mode. Nekoliko dana kasnije na svom Instagram profilu fotografijom i porukom oprostila se od njega, a njegov pepeo prosula je u okean.

Muž joj je dao novi život Tina se u međuvremenu preselila u Cirih. Godine 1985. na žurki jedne izdavačke kuće upoznala je svog sadašnjeg partnera, 16 godina mlađeg Ervina Baha, producenta nemačke muzike, s kojim je godinu dana kasnije započela emotivnu vezu.

- On je moje sve. Obožavam ga. Mi smo jedna duša u dva tela - izjavila je legendarna pevačica, koja sa Ervinom i dalje živi u vanbračnoj zajednici. Međutim, težak život ostavio je posledice i na zdravlje ove dive. Pošto je u poslednjih pet godina pobedila rak i preživela moždani udar, pevačica se susrela s novim zdravstvenim problemom - otkazali su joj bubrezi.

- Imala sam dve opcije: redovne dijalize ili transplantaciju koja bi mi dala šansu za normalan život. Ali izgledi za pronalazak donora bili su veoma mali, a i zbog godina, teško da bih bila upisana na listu čekanja - rekla je, dodavši da je bila očajna jer je telo počelo da je izdaje i nije mogla da jede, zbog čega je ozbiljno počela da razmišlja o eutanaziji. Međutim, Ervin nije želeo da izgubi voljenu ženu i povukao je hrabar potez - dao joj je svoj bubreg. Transplantacija je uspešno izvedena 2017. godine.

- I evo me, živa sam, oboje smo tu, bliži nego ikad - napisala je pevačica u svojoj autobiografiji "Tina Tarner: Moja ljubavna priča", čiji je cilj da ohrabri ljude da doniraju organe i shvate važnost tog humanog čina.

(Nataša Urošev, Foto:Profimedia)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track