NOVO DELO BRANIMIRA ĐORĐEVIĆA: Dnevnik je knjiga života, nade i siguran put povratku KORENIMA!
Foto: Privatna Arhiva

TOPLIČKI PISAC

NOVO DELO BRANIMIRA ĐORĐEVIĆA: Dnevnik je knjiga života, nade i siguran put povratku KORENIMA!

Pop kultura -

Topličani su uvek dokazivali i pokazivali svoju emotivnu stranu i privrženost rodnom kraju na razne načine, vekovima unazad. Ovih dana kada je u jeku otkrivanje spomen-parka Topličkom ''Gvozdenom puku'' malo je vesti iz ovog kraja koja mogu dobiti malo veći medijski prostor. Međutim, sasvim legitimno i opravdano svoje mesto na medijskom nebu zaslužio je novi roman topličkog pisca Branimira Đorđevića.

Ovo je njegova četvrta knjiga a treće prozno delo. Pre "Dnevnika", iz pera ovog 54-godišnjaka proizašla je zbirka kratkih priča: "Jesam, Srbin sam, pa šta?", kao i romani "Đavolja varoš" i "Proleće". Ovim romanom Branimir Đorđević se dokazuje kao ozbiljan literarni stvaralac. Roman je inače imao promociju 28. Septembra u Žitorađi u Narodnoj biblioteci. Na promociji Branimir Đorđević je otkrio kako je došao na ideju za ovu knjigu.

foto: Privatna Arhiva

"Ovaj roman se sastoji iz tri paralelne priče. Prva priča je za mene možda i najemotivnija, govori o nastanku moje porodice i tome kako je jedna žena uspela da je očuva za vreme Bugarske okupacije", govorio je tada Branimir Đorđević.

"Drugi deo priče vodi se onim čuvenim pitanjem ''Zašto?'', jer i mene kao Srbina boli nepravda koja je učinjena našem narodu 1999. godine. Pa sam sebi kao piscu dao za pravo da svim protagonistima te NATO agresije postavim pitanje: "Zašto?'' u ime svih onih koji su agresiju preživeli, kao Srbin sam osećao moralnu obavezu da to učinim. A treći deo priče sastoji se od jedne istinite priče koju mi je ispričao moj kolega i koja me je tada jako dirnula. Ja sam mu čuvši za njegovu priču obećao da ću napisati knjigu. Treća priča prati život jednog ostavljenog deteta od strane majke koja ga je ostavila i sa njegovom malom sestrom otišla put Hrvatske", otkrio je prisutnima na promociji Branimir Đorđević. Recenzent knjige Borivoje Ugrinović, diplomirani profesor, novinar i pisac za ''Dnevnik'' ima samo reči hvale.

"Dnevnik" je odslikana knjiga života i nade, siguran putokaz povratku svojim korenima i zavičaju. Ovaj rukopis je naličje autorove intelektualne spoznaje i neprekinute borbe da istraje u težnji za istinom i pravdom. – piše Ugrinović u recenziji. Branimir Đorđević otkriva za ''Kurir'' da je glavni okidač za nastanak ovog književnog dela bio zapravo i sam Toplički kraj.

"Toplica ima toliko materijala koji se mogu pretvoriti u književno delo da je to neverovatno. Istorija Toplice ističe ovaj narod u njoj kao jedan od najhrabrijih u Srbiji. Takođe, jedan od najvećih terora u istoriji čovečanstva jeste i Bugarski teror u Toplici, koji nije zaobišao ni jednu kuću na ovoj teritoriji. S obzirom da su i moji preci bili samo jedne od žrtava tog terora, kao moralnu obavezu prema svojim precima osetio sam da moram da napišem ''Dnevnik'', otkriva nam Đorđević i dodaje:

foto: Privatna Arhiva

"Takođe, ono što me i dan danas boli jeste što niko od ljudi koji su bili protagonisti NATO agresije na našu zemlju do dana današnjeg nije izveden ni pred jedan sud. Pa se nadam da će ovaj "Dnevnik" podstaći nekoga da u budućnosti krivce izvede pred sud i pita ih, zašto?", objasnio nam je pisac.

"Dnevnik" je narativno fikcioni roman sa tendencijom da u celovitom tekstu opiše intimna ljudska iskustva. S druge strane Dnevnik može sugerisati i na knjigu- žurnal čime je žargonski označena beležnica za upisivanje serije diskretnih tekstova, sistematizovanih događaja, aranžiranih prema datumu. Dnevnik koji prati radnju od 1917 do 2017. godine je u svet čitalaca ušao na velika vrata, i prvi utisci govore o tome da će ovaj roman biti prekretnica u književnom opusu Branimira Đorđevića, čija se promocija uskoro očekuje širom Srbije, a prvi će priliku sa njim imati da se upoznaju meštani Kuršumlije. Kurir.rs/N. Tonić, Foto: Privatna arhiva

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja