REDITELJ PREDRAG ANTONIJEVIĆ ZA KURIR: Zaspanka za vojnike je patriotska čitanka! Treba da budemo ponosni što smo Srbi i da se uzdižemo! (FOTO, VIDEO)
Foto: Promo, Zorana Jevtić

EKSKLUZIVNO PRED PREMIJERU 1. NOVEMEBRA

REDITELJ PREDRAG ANTONIJEVIĆ ZA KURIR: Zaspanka za vojnike je patriotska čitanka! Treba da budemo ponosni što smo Srbi i da se uzdižemo! (FOTO, VIDEO)

Pop kultura -

Film "Zaspanka za vojnike" snimljen po motivima "Srpske trilogije" Stevana Jakovljevića, biće premijerno prikazan 1. novembra u Beogradu, u okviru programa zvaničnog državnog obeležavanja završetka Velikog rata, a reditelj Predrag Antonijević za "Kurir" govori o detaljima njegovog filma.

1 / 9 Foto: Promo

Predrag Gaga Antonijević rekao je za "Kurir" da film deluje kao patriotska čitanka, namenjen je i najmlađoj publici koja zna malo ili nimalo o Prvom svetskom ratu i o tome koliko je srpskih vojnika u njemu poginulo.

Koliko je trajalo snimanje filma "Zaspanka za vojnike" i zbog čega ste izabrali tematiku Prvog svetskg rata?

- Mi smo oduvek imali želju, bar ja lično, da napravim film o Prvom ratu, jer volim ratne filmove, a toga nije bilo kod nas. Znamo šta se do sada snimalo, a to je ništa u poređenju sa drugim temama. Davno sam napisao scenario. Kada se pojavio Konkurs ministarstva na temu Prvog svetskog rata, konkurisali smo, pa su odabrali naš projekat od njih 18. To je bila četvrtina budžeta koji je dala država, mi smo još morali da skupimo oko 1.200.000 evra za ovaj film. Film je iznad naših očekivanja, sada je u bioskopima, a u međuvremenu će biti i deo svečane ceremonije obeležavanja 100 godina od završetka Prvog svetskog rata, što je nama zadovoljstvo.

foto: Promo

Kada je zakazana premijera filma i koje je zapravo značenje reči "zaspanka", s obzirom da mnogi misle da je u pitanju "uspavanka"?

- Premijera je 1. novembra u okviru svečane ceremonije. Biće i u bioskopima širom Srbije, kao i u Sava centru, gde će se glumci pokloniti Srbiji. Zaspanka je jedan cvet za koji kažu da raste na groblju vojnika, stoka ga ne jede, obilazi ga, tako da teško ga je i počupati, dosta je otporan. Nama se to učinilo kao poetski znak da opišemo ljude koji su živote dali u Velikom ratu.

foto: Promo

Ono što je zanimljivo je da u filmu nema psovki, kao ni scena nasilja, koliko je bilo teško to izvesti?

- Nema psovki, dok nasilja ima samo u smislu da narod gine, ali to nije grafički prikazano. Scene su više emotivne i uznemiravajuće, ali ne lije krv. Film je prilagođen i najmlađima, deca već od 5. razreda treba da ga pogledaju i da se ne stide. To je film o sjajnim ljudima i lepoj Srbiji.

foto: Promo

Koliko su za nas važni ovakvi filmovi, s obzirom da su mlađe generacije sve manje upućene u našu istoriju i koliku žrtvu je podneo naš narod?

- "Patriotska čitanka" smo od prvog dana nazvali ovaj film, a oni ne znaju količinu srpskog stradanja u ratu, kao i da je većina stanovništva otišla. Važno je da nove generacije osete zdravi patriotizam. Ta reč je, nažalost, bila na neki način zagađena, a bez toga nema ekonomskog oporavka ni države. Treba da budemo ponosni što smo Srbi, da druge ne omalovažavamo, ali da sebe uzdižemo, to je cilj.

foto: Promo

Kurir.rs/K.Đ., Foto: Promo, Zorana Jevtić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track