GLUMCIMA DOSTA SVEGA! PISALI MINISTRU: Zaštitite nas od sramote kojoj nas izlaže Dejan Savić! UPRAVNIK NARODNOG POZORIŠTA: Oni su izmanipulisani ljudi
Foto: Zorana Jevtić

sprečite "urušavanje te institucije u godini jubileja"

GLUMCIMA DOSTA SVEGA! PISALI MINISTRU: Zaštitite nas od sramote kojoj nas izlaže Dejan Savić! UPRAVNIK NARODNOG POZORIŠTA: Oni su izmanipulisani ljudi

Pop kultura -

Umetnici i saradnici Drame Narodnog pozorišta u Beogradu uputili su danas pismo ministru kulture Vladanu Vukosavljeviću u kome traže da spreči "urušavanje te institucije u godini jubileja".

"Vaša je obaveza da nas zaštitite od sramote kojoj nas izlaže Dejan Savić. Vaša je obaveza da nam omogućite da nastavimo sa razvojem svojih već dokazanih umetničkih potencijala, koje su prepoznali i publika i kolege iz zemlje i regiona", stoji u pismu.

Umetnici podsećaju da je Drama Narodnog pozorišta ostala bez umetničkog direktora i podvlače da se uprava, čiju smenu traže, ponaša kao da se ništa ne događa.

foto: Damir Dervišagić

"Savić je privatizovao veb sajt teatra koristeći ga za obračun sa zaposlenima koji su u protestu. U ime pozorišta svečano otvara Veliku scenu na kojoj nisu završeni predviđeni radovi. Ignoriše niz značajnih problema koji su nastali i nastaju njihovim greškama u rukovođenju kuće, poput juče otkazanog, a u repertoaru za novembar najavljenog, gostovanja predstave "Balkanski špijun" na regionalnom festivalu u Brčkom, i time i dalje nanosi štetu nacionalnom teatru", naglašavaju umetnici.

foto: Marina Lopičić

Prošlo je više od dve sedmice kako je grupa glumaca i članova ansambla Drame izrazila javni protest povodom dešavanja u Narodnom pozorištu na početku jubilarne sezone i zatražila smenu upravnika, nakon što je Savić smenio direktora Drame Željka Hubača i na njegovo mesto postavio Juga Radivojevića.

"Naš zahtev smo artikulisali u sedam tačaka i uputili ga Upravnom odboru Narodnog pozorišta, koji se proglasio nenadležnim za odgovor na šest od sedam u dopisu izloženih razloga za smenu upravnika Savića", navode glumci.

Podsećaju i da je Upravni odbor tom prilikom doneo odluku o prenameni sredstava koja je imala za posledicu pomeranje predstave "Nečista krv" sa 2018. na 2019. godinu, a, na osnovu, kako tvrde, "dobijenog dopisa Ministarstva kulture i informisanja", čime je, smatraju umetnici, ugrožen repertoar Drame u jubilarnoj sezoni.

U međuvremenu, protestu se pridružila većina članova Drame, kao i brojni drugi zaposleni iz pozorišta.

Savić, koji je pre dva dana najavio večerašnje otvaranje Velike scene gala koncertom povodom Nacionalnog dana Republike Koreje, tvrdi da iza previranja u toj kući stoje "politizacija i privatni interesi".

U intervjuu za "Večernje novosti", Savić je najavio da će se narednih dana sresti sa kolegama iz Drame u vezi sa izborom novog direktora i predočiti im koje uslove on treba da ispunjava - "da bude bespogovorni umetnički autoritet, da uposli veći deo ansambla i da pruži šansu spoljnim saradnicima gde god je to moguće i potrebno, pa i mladim talentima".

Savić smatra da tu ima "mnogo izmanipulisanih ljudi, kao i da ima umetnika koji su zabrinuti za neke svoje lične interese".

"Ne sporim da postoje i opravdani zahtevi, ali koji se mogu rešiti i rešavaju se u samoj kući", dodao je on.

U dopisu iz Narodnog pozorišta, koje je potpisao Savić, navedeno je da "već tri meseca intenzivno traje druga faza rekonstrukcije Narodnog pozorišta sa strane ulica Vasine, Dositejeve i Braće Jugović, u okviru koje je, između ostalog, predviđeno da se sa fasade uklone svi detalji skloni padu i da se na mestima gde nedostaju delovi izvrši potpuna reparacija, restauracija i konzervacija".

foto: Dragana Udovičić

U okviru početne faze rekonstrukcije, naveo je Savić, završeni su radovi na adaptaciji i popravci dela toaleta za publiku u holu partera Velike scene, kao i na toaletima i tuš kabinama koje svakodnevno koriste članovi ansambla Baleta.

Upravnik Narodnog pozorišta poručuje da se "planira nastavak radova u sledećoj godini, a prema planu i programu rada za 2019, po dobijanju saglasnost za planirani budžet".

foto: Marina Lopičić

Kurir.rs/Tanjug/Foto Dragana Jevtić

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track