U ČAST VELIKOG GLUMCA: Počeli Dani Danila Lazovića u Priboju
Foto: Promo

Šesta manifestacija

U ČAST VELIKOG GLUMCA: Počeli Dani Danila Lazovića u Priboju

Pop kultura -

Festival je otvoren izložbom "Zavičaj Danilu" u Zavičajnom muzeju

PRIBOJ - U Priboju su večeras počeli šesti Dani Danila Lazovića, manifestacija koja čuva uspomenu na lik i delo velikana srpskog glumišta.

Manifestaciju je otvorila Gala Šalipur, prošlogodišnja pobednica takmičenja u govorenju poezije.

"Svi znamo ko je bio Danilo Lazović. Ono što je možda i bitnije je da je on istinski živeo svoju umetnost, mirno, intenzivno i skromno ", istakla je Gala Šalipur.

Festival je otvoren izložbom "Zavičaj Danilu" u Zavičajnom muzeju.

"Svake godine slavimo i sećamo se jednog od najtalentovanijih srpskih glumaca i šaljemo svima poruku koliko je za svakog čoveka,a posebno umetnika zavičaj bitan, jer bez njega mi ne postojimo", rekao je na otvaranju direktor festivala Milorad Damjanović.

Damjanović je istakao da ovogodišnji slogan festivala "Poezija. Mladi. Pozorište", najbolje oslikava težnje organizatora da mladima prenesu znanje, iskustvo i pruže šansu, što bi, kažu uradio i sam Danilo Lazović da je živ.

Večeras je publika u Domu kulture Pivo Karamatijević bila u prilici da uživa u programu "Mladi glumci Danilu u čast" u kojem su učestvovali: Katarina Žutić, Nikola Rakočević, Andrija Kuzmanović, Žarko Stepanov, Vladimir Kovačević, Đorđe Kreća, Suzana Lukić, Milica Janketić, Dunja Stojanović, Saša Đurašević, Mihailo Laptošević i Milorad Damjanović.

Danilov rođak Mihailo Laptošević kaže da je Danilo bio čovek koji nije voleo posebne hvalospeve, ali da bi mu intimno mnogo značilo sve to i da bi njegov komentar danas na ovaj festival bio "Vidi neko me voli".

U četvrtak na programu je nastup pozorišta "Puž" sa predstavom "Brankova gusarijada" i Beogradsko dramsko pozorište koje će izvesti komediju "Ne igraj na Engleze".

Za treći dan festivala predviđen je novoformirani program "Krugovi nade" i predstava "Jazavac pred sudom" pozorišta "Prkos" u režiji Mihaila Laptoševića. Isti dan na programu je i predstava "Ne oklevaj! Improvizuj!" autora Srđana J. Karanovića.

Poslednjeg dana u subotu biće održano takmičenje studenata iz zemlje i regiona u govorenju poezije. Najboljima sleduje nagrada "Povelja Danilo Lazović".

Gosti ovogodišnjeg festivala su prvakinja drame Narodnog pozorišta Radmila Živković, a Slobodan Stefanović prvak pozorišta na Terezijama kao muzički gost.

Festival Dani Danila Lazovića traje od 31. oktobra do 3. novembra u Priboju u organizaciji Doma kulture i Zavičajnog muzeja ovog grada.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track