Najnovije vesti

SCENE S FRONTA PRIKAZANE KROZ STRIP POTRESLE POSETIOCE! Izložba Linije fronta za stogodišnjicu od završetka Velikog rata
Foto: promo

umetnici iz srbije i francuske

SCENE S FRONTA PRIKAZANE KROZ STRIP POTRESLE POSETIOCE! Izložba Linije fronta za stogodišnjicu od završetka Velikog rata

Pop kultura
09:19h

Na velikoj retrospektivnoj izložbi stripova objavljenih u okviru projekta "Linije fronta: Prvi svetski rat 2014-2018", u Narodnoj banci Srbije do 27. novembra biće prikazane najreprezentativnije priče iz dosad sedam objavljenih antologija.

foto: promo

Pavle Zelić, pisac, scenarista i autor izložbe "Linije fronta", kaže za Kurir da je ovaj projekat kulminacija i rekapitulacija četvorogodišnjeg kapitalnog projekta devete umetnosti - stripa, s ciljem obeležavanja stogodišnjice katastrofalnog, prvog globalnog sukoba - Velikog rata.

foto: promo

"Najbolji strip crtači i scenaristi iz Srbije i regiona su udružili umeće, volju i emociju sa strip umetnicima iz Francuske i stvorili nesvakidašnje, neretko veoma lične, a uvek potresne priče za "Linije fronta" koje su sakupljene u sedam antologija i objavljene u jednom velikom izdanju u Francuskoj pod imenom "L'Ombre D'antan". Projekat koji je u startu, pored izdavača "Sistem komiks" iz Beograda, podržao i Francuski institut u Srbiji, odmah je imao i premijeru na velikoj izložbi u Kulturnom centru Srbije u Parizu, a podržali su ga Ministarstvo kulture Srbije i zvanična Misija za obeležavanje stogodišnjice Prvog svetskog rata u Francuskoj", objasnio je Zelić.

foto: promo

U narednim godinama su usledile promocije, izložbe i nagrade, kao i veliki uspeh kod publike na Balkanu i Francuskoj.

"Ovom prilikom simbolički zaokružujemo priču u trenutku kada se obeležava stogodišnjica primirja, a svakako da ćemo nastaviti da crtamo i pišemo o slavnim precima i žrtvama koje su podnete kako bismo i mi danas bili tu i uživali u slobodi koju su nam oni podarili", zaključuje umetnik.

Među autorima se nalaze zvučna imena evropskog stripa: Rodolphe, Bruno Falba, Philippe Zytka, Olivier Dobremel Dobbs, Aleksa Gajić, Darko Perović, Dragan Paunović, Zoran Janjetov, Zograf, Dražen Kovačević, Milan Jovanović, Rajko Milošević Gera, Michel Dufranne, Frederic Bertocchini, Igor Kordej, Milorad Vicanović Maza i drugi, ne samo iz Francuske i Srbije već i drugih zemalja Balkana. Ukrštanjem njihovih umetničkih i duboko ličnih pogleda na sukob koji se dogodio vek ranije, "Linije fronta“ istražuju ostatke kolektivnog nesvesnog i materijal i teme prenete sa kolena na koleno.

foto: promo

Kurir.rs / Foto: promo

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...