BUDIMO HUMANI: Skupljajte čepove, zlata vrede!
Foto: Vladimir Šporčić

AKCIJA

BUDIMO HUMANI: Skupljajte čepove, zlata vrede!

Pop kultura -

Humanitarna akcija udruženja Čepom do osmeha donela je osmogodišnjoj Petri Stevanović nova, neurološka kolica. Dobro je, još smo ljudi

Osmogodišnja Petra Stevanović, učenica trećeg razreda osnovne škole, bila je zvezda dana u svojoj školi "Novi Beograd". Ona je 5. novembra ove godine dobila na poklon neurološku stolicu "Bajo" za decu obolelu od cerebralne paralize, što će joj olakšati i poboljšati svakodnevni život. Stolicu je Petri poklonilo udruženje Čepom do osmeha, koje već šest godina na udarnim punktovima u 20 gradova Srbije sakuplja u velikim kontejnerima plastične zatvarače sa raznih proizvoda. Čepovi se otkupljuju, recikliraju, a za dobijeni novac kupuju pomagala koja deci sa specijalnim potrebama mnogo znače, jer su skupa. Ovo je dvadeset peti poklon i nadaju se da će ih biti sve više. Tako dolazimo do saznanja da u Srbiji ipak ima onih koji brinu o ugroženima, bez velike pompe i reklame.

KOLICA PO MERI U naručju majke Tamare i uz prisustvo oca, Ivana Stevanovića, Petra je bila okružena drugovima i drugaricama, novinarima, foto-reporterima i sponzorima koji su pomogli da ona ove godine bude jedna od osmoro dece kojima će Čepom do osmeha uručiti poklon u vidu pomagala za njihovu bolest. Prostorija za fizičko vaspitanje pretvorena je u salu za prijem, uz spontano, gostoprimljivo i veselo nastavno osoblje ove škole za učenike sa smetnjama u razvoju i invaliditetom. To je zvaničan naziv, ali se u svakodnevnom govoru gotovo uvek koristi termin - specijalna škola.

Prelepa crnokosa devojčica zagrlila je mamu i strpljivo odslušala primereno kratka obraćanja javnosti svih koji su učestvovali u ovoj humanoj akciji. Od predsednice udruženja Čepom do osmeha Vanje Petković i njenih volontera, direktorke škole Milunike Petrović, predstavnika sponzora, pa do Agencije za zaštitu životne sredine, svaki govornik dobijao je aplauze i "bravo" za tople reči humanosti. Primetan trud da sve protekne u prijatnoj atmosferi dopunio je i školski hor, koji je otpevao pesme "Deca su ukras sveta" i "Zeleni se, jagodo". Petra nije želela da odmah sedne u svoja nova kolica. Rađena su po njenoj meri, samo za nju, u Nemačkoj. Stolica drži telo u pravilnom položaju, dete je kompletno bezbedno. Sva pomagala rade se po meri. Ovo je stolica za kuću, školu, sa točkićima, da roditelji ne moraju da nose dete.

foto: Vladimir Šporčić

DUGA BORBA RODITELJA Devojčica ne može da hoda, sama se teško hrani, ali napreduje u učenju i govoru. Kada nastavnica engleskog jezika kaže: "Helou", Petra joj mahne rukom. Nasmejana je i vedra. "Ovo je moja sestra Dunja", tiho je rekla nekome. "Prespavaće noćas kod mene!"

Porodica Stevanović ima tri ćerke, Petra je srednja. Druge dve devojčice nemaju zdravstvene probleme. Kod Petre je nakon rođenja došlo do zastoja rada srca i jedva je preživela. Nakon kasnije dijagnoze cerebralne paralize, roditelji su učinili apsolutno sve da se ona izleči. Dva puta je lečena u Rusiji, u gradu Tuli, kod čuvenog ruskog hirurga. Ipak, poboljšanja su lagana, tako da će nova neurološka stolica da olakša njeno kretanje po kući i školi. Za izlaske na ulicu, u pozorištanca, Petra ima i drugu stolicu i privatnog asistenta. Raste u toplini svoga doma kao i sva druga deca, sa sjajnim roditeljima, velikim borcima.

Donedavno je Ivan Stevanović, hemijski tehničar, sam izdržavao svoju petočlanu porodicu. Majka Tamara pravila je i prodavala fantastične torbice i razne ukrase. Sada se i zaposlila. Roditelji za javnost nisu hteli da govore, a nema mnogo ni da se kaže. Oni znaju šta je zahvalnost još dok su skupljali novac za operacije u Rusiji, a ova akcija samo je još jednom pokazala da nisu sami u borbi za zdravlje svog deteta.

SA SVAKIM POSEBAN RAD Jelena Mitić, psiholog škole, vodi računa da svaki učenik stekne ne samo obrazovanje već i psihološku podršku tima stručnjaka koji su tamo zaposleni. Međutim, tim ne čine samo stručnjaci raznih profila već i roditelj, koji je ključni član. Od njega se dobijaju informacije do kojih škola ne može da dođe. On kod kuće treba da nastavi ono što se radi u školi. Samo ako su na istim pozicijama, mogu da vide efekat rada s detetom. U školi "Novi Beograd", koja postoji već 48 godina, nastavu pohađa nešto više od 100 učenika sa raznim smetnjama u razvoju. Imaju 21 odeljenje, sa po četiri do pet učenika. U svakom odeljenju su izmešani, tako da deca koja imaju problema sa vidom sede s onima koji imaju drugu vrstu invaliditeta. Nastava je individualna, svako dete ima poseban program koji odgovara njegovim mogućnostima. Cilj nastave je da se deca što više pripreme za samostalan život, koliko god je to moguće. Vasilije Baloš, defektolog, u akciji Čepom do osmeha vidi još jednu stepenicu na tom putu. Petra je s roditeljima i novom stolicom otišla kući srećna, a školski autobus došao je po članove hora. Mahali su, a pevali su kao slavuji.

foto: Vladimir Šporčić

FILIP RADOVIĆ, direktor Agencije za zaštitu životne sredine Dobrota nas čuva Moderno vreme nameće duh individualizma i stav da je čovek siguran jedino ako brine samo o sebi. Ali čovek je počeo da se razvija onda kada je razvio empatiju, razvio dušu. Kada smo dobri jedni prema drugima, dobri smo i prema društvu, a samim tim i celoj planeti. Danas smo se skupili zbog male Petre i šaljemo poruku da treba pomoći ugroženima. Hajde da ulepšamo Petri dan!

VANJA PETKOVIĆ, predsednica udruženja Čepom do osmeha Četiri tone za Petru Za šest godina postojanja, udruženje Čepom do osmeha sakupilo je 180 tona plastičnih zatvarača! Tu spadaju čepovi od napitaka, kućne hemije, lične higijene, flomastera, "kinder jaja"... Kilogram čepova otkupljuje se po ceni od 20-30 dinara. Za Petrina kolica trebale su četiri tone čepova. Zadovoljni smo odzivom građana, a očekujemo i više.

DRAGANA ŽIVANOVIĆ, koordinator za grad Beograd Uz potvrdu lekara U 25 poklona spadaju i električna kolica, laptop za slepe, terapeutski tricikli, respirator... Tek kada lekari potvrde da će to pomoći detetu, onda mu to poklonimo. Na konkursu izaberemo kojoj deci su najpotrebnija i uz dokumentaciju donosimo odluku. Kako stiže novac od čepova, tako kupujemo. Imamo, naravno, i troškove koje plaćamo državi, poreze, ne ide sav novac na pomagala.

foto: Vladimir Šporčić

(Ljilja Jorgovanović, Foto: Vladimir Šporčić)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track