PESME ŽELJKE AVRIĆ: Šesta bitka pesnikinje u borbi za očuvanje jezika od zaborava, zbirka "Žeđam"
Foto: Jelena Rafailović

PROMOCIJA

PESME ŽELJKE AVRIĆ: Šesta bitka pesnikinje u borbi za očuvanje jezika od zaborava, zbirka "Žeđam"

Pop kultura -

Pesnikinja Željka Avrić iz Sremske Mitrovice održala je u biblioteci "Milutin Bojić "u Beogradu promociju svoje zbirke pesama "Žeđam".

Zbirka pesama"Žeđam" je inače šesta Željkina knjiga, u kojoj je 51 pesma razvrstana u cikluse Šaputanja, Melodije, Krici i Ćutanja.

Na književnim konkursima nagrađene su pesme Tvrđava, Pomirenje, Buđenje, Jedina pesma. Pesma Reke i dalje teke objavljena je u Antologiji pesama o vodama u Bugarskoj, na srpskom i bugarskom jeziku.

Inače, zbirka "Žeđam"našla se u najužem izboru za nagradu "Milica Stojadinović Srpkinja" koju dodeljuje Zavod za kulturu Vojvodine.

foto: Jelena Rafailović

Avrićka je tokom promocije svoje knjige objasnila da sve njene zbirke spaja naslov od jedne reči koja zapravo predstavlja i samu suštinu zbirke.

- Poslednja "Žeđam" jer postoje različite vrste žeđi od fiziološke potrebe, pa do potrebe za kreativnošću. Žeđ za nečim što je bilo, za nekim ... - rekla je pesnikinja.

Na pitanje zašto bi čitaoci i ljubitelji poezije trebalo da pročitaju njenu knjigu ističe više razloga.

- Prvo zbog bogatstva jezika. Smatram da misija svakog pesnika treba da bude negovanje maternjeg jezika, odnosno otimanje reči od zaborava. Jer, jezik je živ proces i mora da se obogaćuje stvaranjem novih reči i bilo bi mi drago da moji čitaoci to prepoznaju. Drugo čitaoci će moći da pročitaju i pesme koje su pisane u muškom rodu. Treće, neko sam ko ima dva zavičaja te su moje pesme i na ekavici i ijekavici, pisanjem sam se trudila da ih povežem - rekla je pesnikinja Željka Avrić, i dodala da je na čitaocima da otkriju da li je u tome uspela.

(Kurir.rs/Jelena Rafailović/ foto: Jelena Rafilović)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track