FILM MILE TURAJLIĆ NAJBOLJI PO NJUJORKERU: Druga strana svega na listi najuspešnijih ostvarenja u 2018. godini! (FOTO)
Foto: Zorana Jevtić

niže uspehe svuda po svetu

FILM MILE TURAJLIĆ NAJBOLJI PO NJUJORKERU: Druga strana svega na listi najuspešnijih ostvarenja u 2018. godini! (FOTO)

Pop kultura -

Film "Druga strana svega" Mile Turajlić američki magazin Njujorker uvrstio je među najbolja ostvarenja u 2018. godini. Publika širom sveta na isti način kao i u domovini prihvatila je priču o jednim vratima koja su decenijama zaključana, prozoru kroz koji puca pogled na ulicu, vremenu i istoriji Beograda koji na ulicama traži promenu vlasti.

foto: Printscreen

"Dokumentarni film o Srbijanki Turajlić, istaknutom protivniku politike Slobodana Miloševića i njegovog respresivnog i genocidnog postjugoslovenskog režima. Film je režirala njena ćerka, a glavna tema dokumentarca je politička istorija njihovog porodičnog doma". piše u kritici Njujorkera.

foto: Fonet/Dragan Antonić

Film "Druga strana sveta" osvojio je već više od 20 nagrada, ali i nominaciju za film godine Lux, koju dodeljuje Evropski parlament za najzapaženiji i najznačajniji evropski film.

"Nagrade na festivalima za mene su neočekivani uspeh. Ovo je dokumentarni film koji o srpskoj istoriji govori kroz priču moje porodice, zbog čega mi je još značajnije. Drago mi je što su se ljudi emotivno povezali s filmom", rekla je jednom prilikom Mila, ukazujući da mlađe generacije ne zanima politika.

foto: Profimedia

"Mladi se sve više isključuju iz političkog života i dešavanja, ne žele ni da čuju šta se događa oko njih, zatvaraju se. Ne žele da slušaju vesti, niti da čitaju novine, ali možda ih baš film natera da se zamisle i zapitaju i osvrnu oko sebe".

Film "Druga strana svega" rediteljka je sama osmislila, režirala i snimila, a prošle godine je dobila glavnu nagradu na IDFA festivalu u Amsterdamu. Prva je autorka iz Srbije čije je film producirao HBO i stavio na svoju platformu. Mila Turajlić trenutno priprema svoj novi film, a vest o nagradi zatekla ju je u Americi. Karijeru je započela u inostranstvu, počevši od Londona, gde je živela u svojim dvadesetim, da bi se potom preselila u Los Anđeles, a onda u Meksiko, a trenutno su joj baza Francuska i Pariz.

Radila s velikim zvezdama

Mel Gibson i Kristofer Voken su me prihvatili

Mila je jedna od retkih reditelja iz Srbije koja je imala prilike da radi sa Melom Gibsonom i Kristoferom Vokenom.

"Važno je da budete vrhunski profesionalac i da problemima pristupate s dozom humora. Kada vide da prema njima reagujete kao i sa svima drugima, automatski te prihvate", rekla je Mila o ovoj saradnji za magazin Kosmopoliten.

foto: Printscreen

Kurir/Ljubomir Radanov/Foto: Zorana Jevtić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track