BOŽIĆNA ČAROLIJA U KRIPTI HRAMA SVETOG SAVE: Marija Popović objavila singl „Božićni tropar“
Foto: Jovan Nedeljkov

UZVIŠENO

BOŽIĆNA ČAROLIJA U KRIPTI HRAMA SVETOG SAVE: Marija Popović objavila singl „Božićni tropar“

Pop kultura -

Pre ručka lomi se česnica i izgovara molitva Očenaš, a zatim se peva pesma. U spotu se pojavljuje simbolično s krunicom na glavi i mala princeza Petra, objasnila je pijanistkinja.

Pijanistkinja Marija Popović pripremila je pravi božićni poklon svim ljubiteljima duhovne i klasične muzike - singl „Božićni tropar“ na Jutjubu, kao najavu za veliki „Božićni koncert u kripti“, koji je snimila protekle godine na Svetski dan muzike.

foto: Jovan Nedeljkov

Tom prilikom u kripti Hrama Svetog Save prvi put od otvaranja začuli su se zvuci klavira, a Marija je stvorila čarobnu atmosferu izvodeći dela Mokranjca, Božića, Šopena ili Štrausa, koja je snimila za svetsko tržište, za program tokom božićnih praznika.

Ponos Srbije... Marija Popović
Ponos Srbije... Marija Popovićfoto: Nemanja Novaković

- „Božićni tropar“ je pravoslavna božićna pesma aranžirana za solo klavir. Pre božićnog ručka lomi se česnica, a pre toga svi za stolom izgovaraju molitvu Očenaš, i zatim pevaju „Božićni tropar“. U spotu se pojavljuje simbolično s krunicom na glavi i mala princeza Petra - objašnjava Marija i dodaje da je osnovni cilj realizovanja ovog muzičkog projekta, koji bi se emitovao na tematskim televizijama u svetu, afirmisanje vrhunske vrednosti nacionalne muzičke i kulturne baštine.

- Želela sam da na poseban način prikažem neraskidivi muzički kontinuitet od srpske klasike do savremenog muzičkog izraza naših najznačajnijih kompozitora. Kripta Hrama Svetog Save svojom arhitekturom i akustikom posebno je inspirativna za izvođenje pravoslavne duhovne muzike. Za mene je to predstavljalo poseban umetnički izazov zato što su neka dela i premijerno izvođena. Prvi put čućete dve pravoslavne božićne pesme - pomenuti „Božićni tropar“ i „Oj, badnjače, badnjače“, aranžirane za solo klavir - kaže Popovićeva i dodaje:

- Smatram da još uvek nacionalna muzička riznica nije u dovoljnoj meri dostupna znatiželjnoj domaćoj i međunarodnoj muzičkoj javnosti. Zato ću preko novih projekata i koncertnih izvođenja nastaviti da maksimalno afirmišem vrhunske domete pravoslavne duhovne i domaće ozbiljne muzike.

Posebna haljina Dušana Kaličanina

INSPIRISANA SVETOM ANASTASIJOM

Podrška... Ruski monah,sveštenik iz Amerike i vladika Stefan Šarić
Podrška... Ruski monah,sveštenik iz Amerike i vladika Stefan Šarićfoto: Jovan Nedeljkov

Posebnu čar, pored muzike, u ovom izvođenju donosi i Marijina haljina i celokupan kostim. - Haljina je inspirisana vizantijskim estetskim izrazom i Svetom Anastasijom, ženom velikog srpskog župana Stefana Nemanje i majkom najvećeg srpskog svetitelja Svetog Save. Loza Nemanjića je prva srpska kraljevska loza koja je kanonizovana i koja je na taj način ukazala budućim kraljevskim porodicama da pravoslavlje treba proglasiti i uspostaviti kao put i merilo koje će kraljevinu Srbiju transformisati u božje kraljevstvo, što se postiže potpunom posvećenošću našem Gospodu i Spasitelju Isusu Hristu. To je upravo i moja ideja koju sam htela da prenesem kroz njen lik i pojavljivanje u najavnom spotu. Na završnim mestima rukava haljine možete uočiti detalje simbolično inspirisane vizantijskim mozaikom. Kreativno i estetsko oblikovanje kostima osmislio je glumac i kreator Dušan Kaličanin - objašnjava pijanistkinja.

CELOKUPNI PROGRAM BOŽIĆNOG KONCERTA U KRIPTI HRAMA

1. S. Mokranjac „Tebe pojem“ 2. S. Mokranjac „Heruvimska pesma“ 3. Božićni tropar 4. Oj, badnjače, badnjače 5. S. Božić „Lirika Atosa“ 6. F. Šopen „Prelid“ 7. I. Ilić „Zimski valcer“ (premijerno izvođenje) 8. J. Štraus „Novogodišnji bis“

Kurir.rs/Mona Cukić Foto: Jovan Nedeljkov

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track