ANTIGONU SMESTIO U 1918. GODINU: Nova režija Milana Neškovića, a jedan motiv u Sofoklovoj tragediji prati SRBE kroz istoriju
Foto: Srđan Doroški

Premijera u Novom Sadu

ANTIGONU SMESTIO U 1918. GODINU: Nova režija Milana Neškovića, a jedan motiv u Sofoklovoj tragediji prati SRBE kroz istoriju

Pop kultura -

Još jedno veliko delo kao što je "Antigona" u režiji Milana Neškovića naći se na repertoaru Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu.

Premijera je zakazana za 24. januar, a ova sasvim drugačija verzija Sofoklove tragedije smeštena je u 1918. godinu, u vreme kada se, kao i mnogo puta pre i kasnije, na našim prostorima činilo da se pouzdano zna ko su pobednici, a ko poraženi.

"Ovo nije priča o ratu. Ovo je priča o onome što se događa posle rata na globalnom nivou, ali se sve prepliće kroz sudbinu jedne proširene porodice. Nikada kao reditelj ne mogu stati na nečiju stranu i reći u pravu je Antigona ili Kreont. Time bih pokazivao određeni stav, a ja mislim da je ta vrsta stava prvi korak ka politizaciji i udaljavanje od umetnosti. Ja sam dužan da branim i moralno izjednačim njihove patnje i probleme kao reditelj", kaže Nešković.

foto: Damir Dervišagić

Dramu "Antigona 1918" napisala je Maja Todorović.

"U Sofoklovoj "Antigoni" postoji jedan motiv koji prati narode na Balkanu još od pre Prvog svetskog rata, zatim preko Drugog, pa sve do danas kada živimo "u miru", ali imamo "klanove". To je motiv dva brata koja su ratovala na suprotnim stranama, a ono što se dešava nad njihovim "toplim leševima" pretvara se u još jedno stradanje, odnosno raspad porodice i vrednosti na kojima počivaju ljudsko društvo i moralni ljudski odnos", rekla je Maja.

foto: Srđan Doroški

Glavne uloge tumače Milica Grujičić i Nenad Pećinar. Repriza je zakazana za 25. januar.

Kurir/ Tanjug/ Foto: Srđan Doroški

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track