KOLEGE I PRIJATELJI SE OPRAŠTAJU OD DUŠANA MAKAVEJEVA: Celog života je otvarao vidike novim generacijama! Bio je hrabar, neuhvatljiv, svoj...
Foto: Printscreen/YT

EMOTIVNO

KOLEGE I PRIJATELJI SE OPRAŠTAJU OD DUŠANA MAKAVEJEVA: Celog života je otvarao vidike novim generacijama! Bio je hrabar, neuhvatljiv, svoj...

Pop kultura -

Srpski proslavljeni reditelj Dušan Makavejev preminuo je jutros u Beogradu, u 87. godini.

Kolege i prijatelji oprostili su se od jednog od osnivača filmskog crnog talasa, filmova kojima je kritikovao trulo društvo, kako komunističko, tako i kapitalističko.

foto: Printscreen Youtube RTS

Srdan Golubović

Veliki umetnik i divan covek. Najinspirativniji. Hrabar, neuhvatljiv, svoj. Uvek je tragao za granicama slobode, autorske, društvene i lične. Sloboda ili ništa. Beskompromisan u svom traganju, dosledan u potrebi da uvek bude drugačiji i autentičan. Najbolji, najposebniji.

foto: Marina Lopičić

Boban Jevtić

Smrću Dušana Makavejeva svetski film izgubio je jednog od najautentičnijih vizionara, reditelja blistavih klasika. Lucidan intelektualac, erudita, neponovljivi umetnik čiji je uticaj i dalje živ i inspirativan. Jednostavno, jedan od najvećih umetnika koje je ova zemlja imala.

foto: Zorana Jevtić

Petar Božović

Dušan je celog života otvarao vidike novim generacijama. On je jedna od naših svetlih ličnosti u malom sazvežđu.

foto: TANJUG/ EXECUTIVE GROUP/ DEJAN KOSTIC

Radoslav Zelenović

Teško je naći prave reči i govoriti o čoveku koji je obeležio film. Dušan Makavejev je bio hrabar čovek i govorio je o pojavama u našem društvu Svi su njegove filmove s velikom pažnjom iščekivali i u svetu. On je svojim filmovima modernizovao srpsku kinematografiju. Ogroman je gubitak njegov odlazak, ali generacije će imati na čemu da uče.

foto: Zorana Jevtić

Ministar kulture Vladan Vukosavljević - telegram:

Ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević uputio je telegram saučešća, povodom smrti reditelja i scenariste Dušana Makavejeva, sledeće sadržine:

„U ime Ministarstva kulture i informisanja i u svoje lično ime izražavam duboko

saučešće porodici, prijateljima i brojnim poštovaocima velikog reditelja i scenariste Dušana Makavejeva. Dušan Makavejev je bio oličenje filmskog autora koji ne pristaje na zanatske kalupe, koji pomera granice filmskog izraza. Bio je angažovan, kreativno provokativan, igrao se i bio slobodan. Makavejev je jedan od nosilaca srpskog autorskog filma druge polovine 20. veka, koji je davao podsticaje i drugima. Nemiran i pozitivan, radoznao duh koji nam odavno nedostaje."

foto: Damir Dervišagić

Kurir.rs/M. Cukić, Foto: Printscreen/YT, Marina Lopičić, Damir Dervišagić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track