MOJU POZORIŠNU KARIJERU ZASENILO JE PET MINUTA NA TV: Milovan Filipović o velikoj nepravdi i Andrićevoj TRAVNIČKOJ HRONICI koju rade bez podrške nove uprave Narodnog pozorišta!
Foto: Srđan Doroški

poznati glumac uspešan i kao direktor drame

MOJU POZORIŠNU KARIJERU ZASENILO JE PET MINUTA NA TV: Milovan Filipović o velikoj nepravdi i Andrićevoj TRAVNIČKOJ HRONICI koju rade bez podrške nove uprave Narodnog pozorišta!

Pop kultura -

Poznatog novosadskog glumca Milovana Filipovića najšira publika pamti po rečenici: "A da ti operem šajbnu?", koju je mnogo puta izgovorio u seriji "Vratiće se rode" u ulozi mladog usporenog pumpadžije Batuške. Student velikog profesora Branka Pelše danas uspešno obavlja funkciju direktora Drame Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu, a u razgovoru za Kurir otkriva šta nas čeka u nastavku sezone i da li se u Srpskoj Atini danas igraju najbolje predstave u Srbiji.

- Uloga u seriji "Vratiće se rode" ostala je zapamćena. Imao sam sreće da se pojavim u jednoj tako velikoj i zapaženoj seriji. U početku mi je malo i smetalo što me svi prepoznaju i traže da im operem šajbnu. Mislio sam da nije fer i pošteno prema ulogama koje sam odigrao u pozorištu. Publika koja gleda pozorište i serije je drugačija. Mnogo je lakše steći popularnost u pet minuta na TV, nego za celu pozorišnu karijeru - otkriva Filipović.

foto: Printscreen YT

Godinu i po dana ste direktor Drame SNP. S kakvim problemima se suočavate i da li ste zadovoljni predstavama koje postavljate pred publiku?

- Naš repertoar je u vrhu srpske pozorišne produkcije, ali o tome neka sude drugi. Mnogi će vam reći da je problem u finansijama, ali nije sve u novcu. Meni lično je najveći problem što ne mogu da nagradim svoje kolege koji sjajno rade. Veliki deo našeg ansambla je zaljubljen u svoj posao. Meni je lako da budem na čelu tog tima. Mogu da pocepam usta od hvaljenja, ali džaba.

Pre pet godina prekinuto je izvođenje predstave "Antigona". Hoće li danas mlađa publika bolje da razume ovo delo u čitanju Milana Neškovića? - Sećam se tog skandala s "Antigonom". Predstavu su igrali studenti, a u sali je bilo hiljadu tinejdžera. Nije to imalo veze s stanjem u društvu, već lošom organizacijom. Nova "Antigona" govori o vremenu nakon Prvog svetskog rata, a ta kopča je vrlo prirodna. Nema veće tragedije u Srba od Velikog rata, a te posledice osećamo i danas, kako političke i društvene tako i u genetskom potencijalu. Da nije bilo ratova, Srba bi bilo više od 20 miliona. Mislim da će komad Maje Todorović i Milana Neškovića imati dug život.

Antigona 1918
Antigona 1918foto: Srđan Doroški

U izboru našeg lista predstava koja je obeležila godinu je "Krvave svadbe". Kada ćete gostovati u Beogradu? - "Krvave svadbe" su rađene s Budva Grad teatorm i najrealnije je da dođemo u aprilu u Beograd, kad bude sledeći blok igranja. Drago mi je što je Kurir izdvojio baš tu predstavu kao najbolju u 2018. godine.

Žiri Jugoslovenskog festivala u Užicu nije "Svadbe" izdvojio kao najbolju. - Pre dve godine na Sterijinom pozorju u Novom Sadu smo videli da se od žirija možemo svašta očekivati. Odlukom užičkog je najviše oštećena predstava iz Sombora.

Krvave svadbe
Krvave svadbefoto: Srđan Doroški

Na šta ste još ponosni? - "Veštice iz Salema" su najbolja predstava u Srbiji.

Planovi za nastavak sezone?

- Malo ćemo da usporimo. Kad sam stigao, imali smo samo tri nove predstave na repertoaru. Za godinu i po dana smo uradili 20 naslova i nisu sve predstave dobre. Ima sigurno pet naslova koje uvek mogu da odbranim. Do kraja godine ćemo imati sedam premijera. Prvo nas očekuje predstava Igora Vuka Torbice, inspirisana komedijom, a i prvu režiju u Novom Sadu imaće i Zijah Sokolović.

foto: Profimedia

Narodno pozorište u Beogradu odustalo je od predstave "Travnička hronika". Da li ćete je raditi samostalno? - Radićemo predstavu. Nikita je stvorio sjajnu energiju radeći "Veštice iz Salema" i na tom talasu ćemo uraditi "Travničku hroniku". Probe kreću u martu, a premijera će biti tek na jesen. SNP se bavi Andrićem i naša najnagrađivanija predstava je "Na Drini ćurpija". Gostovali smo nedavno u Seulu i izvedena je čak tri puta. Žao mi je što Narodno pozorište nije s nama.

Da li ste razgovarali s Ivanom Vujić i Tanjom Šljivar o razlozima odustajanja? - Njihov argument je nedostatak termina. Verovatno žele neki drugi pravac u repertoaru.

Koliko pozorišta van Beograda mogu da stanu na crtu beogradskim? Da li se osećate kao da ste u njihovoj senci i ima li to nekih svojih prednosti? - To je samo medijska senka. Pitanje samo treba obrnuti: "Da li beogradska pozorišta mogu da stanu na crtu nekima iz unutrašnjosti?" Ne mislim samo tu na nas već i na Novosadsko pozorište i kolege iz Sombora. Pored Narodnog pozorišta u Beogradu, s Hubačem kao direktorom Drame, to su četiri najbolja pozorišta u Srbiji. "Krvave svadbe" su događaj sezone, a kod nas dolaze da rade i takva imena kao što su Igor Vuk Torbica i Aleksandar Popovski, Kokan Mladenović. To dovoljno govori.

(Kurir / Ljubomir Radanov, Foto: Srđan Doroški)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track