NAJTUŽNIJA RODITELJSKA PRIČA IZ SRBIJE OSTAVILA EVROPU BEZ REČI: Šavovi pokorili Berlin! (FOTO)
Foto: Promo / Sebastian Gabsch

POZDRAVLJENI OVACIJAMA

NAJTUŽNIJA RODITELJSKA PRIČA IZ SRBIJE OSTAVILA EVROPU BEZ REČI: Šavovi pokorili Berlin! (FOTO)

Pop kultura -

Priča o krađi beba iz porodilišta, o lažnim smrtima, o njihovoj prodaji, o prevarenim majkama i uništenim porodicama, film "Šavovi" reditelja Miroslava Terzića premijerno je prikazan u ponedeljak pred rasprodatom dvoranom Kino internacionala u Berlinu.

foto: Promo / Sebastian Gabsch

Na crvenom tepihu Panorame Berlinskog filmskog festivala pozdravljeni su glumci filma Snežana Boganović, Jovana Stojiljković, Marko Bacović, Pavle Čemerikić, reditelj Miroslav Terzić, producenti Uliks Fehmiu i Milena Trobozić Garfild, scenaristkinja filma Elma Tataragić i snimatelj Damjan Radovanović.

Publika je dugim aplauzom i ovacijama pozdravila sve prisutne učesnike filma, a nakon premijernog prikazivanja reditelj i ostatak glumačke ekipe odgovarali su sa scene na pitanja publike.

foto: Promo / Sebastian Gabsch

Veliko interesovanje izazvala je i konferencija za medije koja je trajala preko 50 minuta zbog velikog broja pitanja koja su imali novinari. Jutarnja projekcija za predstavnike stranih i domaćih medija završila se dugotrajnim aplauzom prisutnih.

Film "Šavovi" inspirisan je isitinitom pričom jedne od majki nestalih beba koja veruje da je posle 20 godina borbe uspela da pronađe nestalog sina koji živi sa novom porodicom u okolini Beograda.

"Nakon niza godina, moja želja da snimim ovaj film krenula je da se ostvaruje kad sam upoznao Drinku Radonjić, čije su me skromnost i hrabrost razoružale. Hvala, Drinka. Takođe, imao sam sreću da radim sa sjajnom glumačkom ekipom i saradnicima od samog početka. Još tokom rada na scenariju sa Elmom Tataragić želeo sam da ulogu Ane igra Snežana Bogdanović. Snežana je ispred kamere postala druga osoba, ne štedeći se i ne plašeći se da se potpuno poništi i prepusti Ani i da u tom procesu ponekad gotovo povredi sebe. Potpuno predavanje. Drug, borac i veliki glumac", rekao je reditelj filma Terzić i dodao:

"Emocija majke je krucijalna, nisam želeo nikakvu melodramu. Želeo sam da se povežem s majkom, nisam hteo da ispričam priču o kriminalcima i političarima, pokušao sam da ispričam priču iz ugla jedne osobe. Mnogo mi je zanimljive bilo to putovanje o jednoj ženi koja je hrabra i dostojanstvena - mala žena koja se bori da dokaže istinu i koja veruje u tu istinu do kraja".

foto: Promo / Sebastian Gabsch

Uliks Fehmiu je rekao da je reč o "veoma teškoj i bolnoj temi".

"Veoma teška, bolna tema i priča, ali, s druge strane, inspirativna i edukativna. Voleo bih kada bi svako od nas mogao da se ugleda na našu Drinku i istraje u nečemu za šta smatra da je bitno i pravedno", istakao je Uliks u gostovanju na B92.

Odmah posle premijere u Berlinu, "Šavovi" će imati nacionalnu premijeru 1. marta, na ovogodišnjem Festu, posle čega će, od 14. marta, ući u redovnu bioskopsku distribuciju.

foto: Aleksandar Jovanović

Kurir.rs/Foto: Sebastian Gabsch

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track