ZA MENE NIJE BILO POSLA KAO NI ZA OSTALIH 27 GLUMACA! Ljiljana Blagojević o promenama u Narodnom pozorištu i Nečistoj krvi za Kurir! (FOTO)
Foto: Luka Šarac

omiljena srpska glumica

ZA MENE NIJE BILO POSLA KAO NI ZA OSTALIH 27 GLUMACA! Ljiljana Blagojević o promenama u Narodnom pozorištu i Nečistoj krvi za Kurir! (FOTO)

Pop kultura -

Glumica Ljiljana Blagojević ušla je u naše živote još početkom osamdesetih ulogama Doli Bel u kultnom filmu Emira Kusturice i doktorke Ane u seriji "Doktorka na selu".

Od tada smo u njenim glumačkim bravurama i toplom glasu uživali u šezdesetak pozorišnih predstava, od Čehova, Nušića, Ace Popovića, do Siniše Kovačevića. Konačno se i vraća na scenu Narodnog pozorišta ulogom u drami "Nečista krv" Bore Stankovića, u režiji darovitog Milana Neškovića. U razgovoru za Kurir Ljiljana otkriva ko je krivac što nije bila u podelama i da li njeno pozorište nakon krize čekaju bolji dani.

"Srećna sam. Posle sedam gladnih krava, došla je i jedna debela. Osam godina sam čekala novu ulogu. Radila sam na drugim scenama, a u Narodnom sam samo jedna od 28 umetnika koji nisu radili ništa pet i više godina", požalila nam se Ljiljana.

foto: Luka Šarac

Glumci već treću nedelju vredno radi na probama, a ekipu predvode Jovana Stojiljković u ulozi Sofke i Nebojša Dugalić, koji će na sceni Narodnog pozorišta oživeti Efendi Mitu. Uz njih u predstavi igraju Nataša Ninković, Nenad Jezdić, Dušanka Stojanović Glid, Pavle Jerinić, Zlatija Ivanović, Radmila Živković, Tanasije Uzunović i Nikola Vujović.

"Bora Stanković je naš najveći pisac. Dokaz koliko se svi radujemo ovoj predstavi jeste to što su veliki glumci prihvatili veoma male glumačke zadatke", objašnjava glumica.

foto: Arhiva

Ljiljana je, kaže bez razmišljanja, prihvatila da igra služavku:

"U 'Nečistoj krvi' postoji samo jedna velika uloga, a to je Sofka. Jovani Stojiljković ćemo svi pomoći da bude još izraženija".

Kalina Kovačević, ćerka Ljiljane Blagojević, trenutno je najmlađa glumica u ansamblu Narodnog pozorišta i reditelj je morao da uzme Jovanu za ovu ulogu.

"Nova upravnica Ivana Vujić će proširiti ansambl mladim glumcima. Dovela je već darovite dramaturge i producenta", objašnjava naša sagovornica, koja je nakon smene Dejana Savića izabrana za člana umetničkog saveta:

"Mi nećemo moći da menjamo repertoar. Odgovornost za taj deo posla biće na novoj direktorki Drame Tanji Šljivar. Nećemo biti cenzori, već ćemo davati svoje mišljenje i savete. Autorski pečat će dati Tanja i Ivana, koja je unela svežu krv u pozorište. Mi možemo to samo podržimo".

foto: Ana Paunković

Ljiljana kaže da još uvek ne planira odlazak u penziju.

"Samo sam računala koliko bi mi bila mala penzija. Za mene je to bilo poražavajuće. Mnogi su mislili da ću zato što nisam radila, otići u penziji. Nije bilo uloga za mene dok je direktor bio Hubač, pa su to povezali s tim. Sigurno ću još dve godine biti u ansamblu", ističe glumica.

Na kraju razgovora Ljiljana očekuje da će u narednim godinama na repertoaru biti prostora i za njenog supruga Sinišu Kovačevića.

"Ne vidim razloga da bude suprotno. Novi ljudi su tek dva meseca u pozorištu i biće prilike da pričamo i o Siniši", zaključuje glumica.

Ljiljana trenutno igra u predstavama "Velika drama" Siniše Kovačevića i "Nesporazum" Albera Kamija u Narodnom pozorištu. U Zvezdara teatru je možete videti u komadu "Sokin i Bosina", a u pozorištu Slavija u "Kiriji" i "Dobrom čoveku".

foto: Damir Dervišagić

O fenomenu "Velike drame"

Za umetnost je jedini sudija sito vremena

Ljiljana već više od 15 godina igra u "Velikog drami".

"Interesovanje publike je i dalje veliko i mogla bi da se igra i mesec dana svake večeri. Dokaz njenog trajanja je kvalitet. Ne postoji bolja procena nekog umetničkog dela od sita koje se zove vreme. Igraće se koliko je mi glumci budemo čuvali", kaže glumica.

Kurir/Foto: Luka Šarac

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track