ŠAVOVI OSVOJILI SRCA ŽIRIJA I PUBLIKE: Trijumf srpskog filma  na Berlinalu!
Foto: Promo / Sebastian Gabsch

Dobre vesti

ŠAVOVI OSVOJILI SRCA ŽIRIJA I PUBLIKE: Trijumf srpskog filma na Berlinalu!

Pop kultura -

Najbolji evropski film u programu "Panorama" su "Šavovi", a novom ostvarenju reditelja Miroslava Terzića o nestalim bebama sa Snežanom Bogdanović u glavnoj ulozi pripala je nagrada publike.

U konkurenciji od 37 ostvarenja iz celog sveta, srpskom filmu je pripala druga nagrada publike, što je dosad nezapamćen uspeh. Nešto slično uspeo je samo Srdan Golubović s "Klopkom".

"Šavovi" su snimljeni u produkciji "Vest end prodakšena" iz Beograda, a u petak su prethodno već osvojili nagradu stručnog žirija za najbolji evropski film "Panorame" i dobili specijalnu podršku Evropske asocijacije art hus bioskopa za evropsku distribuciju.

foto: Promo / Sebastian Gabsch

Nagrada u ovoj selekciji dodeljuje se već 15 godina, a tročlani žiri je priču iz Srbije pohvalio kao dobar primer moći filma kao vida umetnosti.

- Sjajna režija, fotografija, montaža i vrhunske glumačke kreacije. Ovaj film je zasnovan na istinitim događajima i pokazuje da postoji mnogo nepravde u svetu, ali ako verujete u sebe i svoje emocije, možete da sruši te zidove. Priča slama srca. Kada pogledate ovaj film, on će dugo ostati u vama. Šta biste vi uradili da se to dogodi vama? Hrabrost lika majke u ovom filmu je istinski vanserijska. Sve čestitke reditelju Miroslavu Terziću - naveo je žiri u saopštenju o dodeli nagrade.

foto: Promo, promo FCS

"Šavovi" će imati svoju nacionalnu premijeru 1. marta u okviru 47. Festa, a 14. marta će započeti bioskopski život u Srbiji i Evropi.

- Svi kritičari, i naši i strani, koji su pisali o "Šavovima" posle svetske premijere na Berlinalu istakli su da film, pored jakog umetničkog izraza i izuzetne glumačke kreacije Snežane Bogdanović i cele glumačke ekipe, ima i veliki bioskopski potencijal. Ponosni smo što smo uspeli da napravimo film koji je osvojio i kritiku i publiku ovog značajnog festivala - izjavila je Milena Trobozić Garfild, koja je zajedno sa Uliksom Fehmiuom jedan od producenata filma "Šavovi".

Glavne nagrade na Berlinalu biće dodeljene večeras, kad se i zatvarala veliki festival, a u trci za Zlatnog lava je i film "Od sutra počinjem da", na kojem je radio Ivan Marković.

Kurir/ Foto: Promo/ Sebstijan Gabsch

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track