Najnovije vesti

ŠEST KANDIDATA PROTIV ĆUSTIĆA! Premijeru i Dan BDP zasenio izbor upravnika!
Foto: Marina Lopičić

ko će sesti na stolicu

ŠEST KANDIDATA PROTIV ĆUSTIĆA! Premijeru i Dan BDP zasenio izbor upravnika!

Pop kultura

Hoće li dosadašnji direktor Beogradskog dramskog pozorišta, glumac Slobodan Ćustić, ostati na čelu kuće ili će na tu funkciju doći novi čovek - znaće se naredne nedelje.

Na konkurs za novog upravnika prijavilo se čak sedam kandidata: Pavle Pekić, Biljana Ramić, Predrag Kolarević, Branko Miloradović, direktor CZK Mladenovac, Olivera Viktorović, Miloš Vidović i Slobodan Ćustić.

foto: Damir Dervišagić

Nova premijera predstave "Idealan muž" u režiji Predraga Štrpca, po tekstu Oskara Vajlda, i proslava dana pozorišta proći će u senci podela i izbora direktora.

"Podneo sam kandidaturu jer mi nedostaju još dve godine da ispunim cilj koji sam sebi zacrtao, a to je da BDP bude u vrhu pozorišta našeg regiona. Pre prve kandidature nisam imao podršku niti sam je tražio, prošlo je vreme samoupravljačkih radničkih saveta i zborova radnih ljudi. Moje znanje, dugogodišnje iskustvo i otklon od lopovluka sasvim su dovoljna podrška", kaže Ćustić.

On ne zamera kolegama što imaju svog kandidata - Pavla Pekića. "Jedan deo ansambla ima svog kandidata i zbog toga ne daju meni podršku, što je normalno, tj. uobičajen deo folklora".

foto: Dragana Udovičić

Slavni glumac svestan je da otkazivanje Balkanskih nagrada može da ide samo u korist protivkandidatima koji su se prijavili. "Materijalne posledice zbog utuženja organizatora, kao i moralne štete koje će trpeti BDP kao neozbiljan partner u ovakvim aranžmanima nesagledive su", poručuje Ćustić.

Da podsetimo, sve direktore beogradskih pozorišta početkom jeseni (pošto im je istekao četvorogodišnji mandat), osnivač - Skupština grada - preimenovao je u status v. d. U međuvremenu, raspisani su i završeni konkursi u Pozorištu na Terazijama i Bitef teatru (posle kojih je ukazano poverenje i u naredne četiri godine dosadašnjim direktorima Aleksandru Đaji i Milošu Latinoviću), sada je na redu Beogradsko dramsko, a do kraja ove pozorišne sezone trebalo bi da se završi procedura imenovanja direktora i u drugim teatrima.

Inače, Slobodan Ćustić je postavljen na čelo teatra 2014. godine, od oktobra je u statusu v. d. (u kome je mogao po zakonu da ostane još godinu dana), ipak, po završetku konkursa znaće se da li će i dalje predvoditi kuću ili će se vratiti u glumački ansambl.

foto: Dragana Udovičić

Proslava dana pozorišta Na scenu stiže farsa Oskara Vajlda

Uručenjem godišnjih nagrada i premijerom predstave "Idealan muž" Oskara Vajlda, u adaptaciji i režiji Predraga Štrpca, BDP će 20. februara obeležiti svoj dan. Štrbac kaže da je ovo čudna priča sa elementima komedije, tragikomedije i farse. - To je priča o svim maskama koje nosimo ceo život. Vajld je napisao delo 1895, pola godine pre nego što je otišao u zatvor zbog "nakaznog ponašanja", s obzirom na to da je tada bilo zabranjeno biti u homoseksualnoj vezi, dok njegov ljubavnik plave krvi nije trpeo nikakve sankcije. I to je primer nepotizma. Naša predstava se na raznim nivoima bavi maskama. Lepršavo, gotovo vodviljski, Vajld se poigrava tezom da savršeni muškarac ipak ima mane, da ničija prošlost nije blistava, bavi se društvenim licemerjem... U predstavi igraju Branko Janković, Milica Milša, Nada Macanković, Aleksandar Jovanović, Tanja Kecman...

foto: Damir Dervisagic

Kurir.rs / Ljubomir Radanov / Foto: Marina Lopičić

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...