HRVATSKI GLUMAC NA ČELU ŽIRIJA 47. FESTA: Leteće glave! OD BJELE OČEKUJE MNOGO SISA I PUCNJAVE
Foto: Sonja Spasić

Goran Bogdan

HRVATSKI GLUMAC NA ČELU ŽIRIJA 47. FESTA: Leteće glave! OD BJELE OČEKUJE MNOGO SISA I PUCNJAVE

Pop kultura -

Hrvatski glumac Goran Bogdan ovogodišnji je predsednik žirija glavnog takmičarskog programa 47. Festa.

Goran Bogdan je priznao da će biti veoma strog jer ovaj festival to zaslužuje.

- Leteće glave (smeh). Ponosan sam na Fest. Mislim da ide u pravom smeru. Teško je naći mesto na festivalskoj mapi. Tako je mnogo festivala, mada, bolje je da je puno festivala nego ne znam ni ja čega drugog. Mislim da je Fest našao neku super lagu u našem, moram reći tu reč - regionu (glupi Hrvati, Srbi, Bosanci), da se dobro pozicionirao. To je ono što je Pula trebalo da bude i što je mogla biti. To je razlog što ćemo biti strogi. Zbog poštovanja prema Festu i tome što postaje. Fest zaslužuje tu ozbiljnost i posvećenost s naše strane - kazao je Goran na pres-konferenciji i konstatovao uz osmeh: - Ja sam ovde domaći, prija mi što sam predsednik.

Na pitanje za čim će tragati - estetikom, pričom ili nekim drugim kvalitetom, odgovorio je da ne zna dok ne pogleda filmove. - Neću tragati ni za čim konkretno, biću otvoren. U svakom slučaju, tragaćemo za dobrim. Teško je definisati šta je to dobar film, to je tema za filozofe. Kao i kako može film da bude srpski ili hrvatski. Može biti samo dobar ili loš. Meni je bitan pokušaj da se bude iskren. Iskrenost i sloboda, to je nešto što treba da krasi umetnost uopšte. S druge strane, i kič može biti dobar - rekao je Bogdan.

foto: Sonja Spasić

Upitan da li film može da pokrene nešto da bi se problem rešio, Bogdan je rekao da "to nije zadatak filma". - Jadan onaj autor kome je to motivacija. Naravno, film može da promeni nešto, ali samo ako se to dogodi spontano, a ne da se radi film sa unapred tako zacrtanom namerom. Inače, svako dobro delo, svaka slika na zidu kad prođeš pored nje, menja nešto. Ali ne treba da to bude njen razlog postojanja. Zapravo, ona jeste bolji pokretač promena kada joj to nije motivacija za nastanak - kazao je Bogdan i konstatovao da je ovde na ovim prostorima sve politično i da se teško od toga može pobeći: - Rođeni smo u zemlji gde je i kajgana politična, a kako onda ne bi bila i umetnost.

foto: Vladimir Šporčić

U toku je snimanje i druge sezone serije "Senke nad Balkanom" Dragana Bjelogrlića, u kojoj Bogdan tumači ulogu Mustafe Golubića. Upitan kada možemo da očekujemo emitovanje, glumac je odgovorio: - To se kod Bjele nikad ne zna, ali tako i treba, raditi temeljno, pa koliko god da traje. Možete da očekujete, naravno, kako to već kod Bjele biva, mnogo švercera, pucanja i mnogo sisa (smeh), znamo Bjelu - zaključio je glumac.

O filmu "Otac": Teško je pobediti sistem

Goran Bogdan je nedavno završio snimanje filma "Otac" u režiji Srdana Golubovića, u kojem igra glavnu ulogu. Ostvarenje prati potresnu priču, zasnovanu na istinitom događaju, o čoveku koji je krenuo u borbu protiv sistema da bi povratio svoju decu. - Čuo sam se sa Srdanom ovih dana, film dobro napreduje, sada je u montaži. Ali što se tiče stvarne priče, izgleda da je to nemoguća misija - boriti se sa sistemom. Sistem vodi tri-četiri prema nula - rekao je Bogdan.

Kurir/ foto: Sonja Spasić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track